Hård hud og ligtorne på fødderne skyldes ofte tryk fra sko. Det kan være meget smertefuldt, men man kan sagtens komme det i forkøbet. Læs her hvordan.

Af redaktionen, Netdoktor

Sko der trykker, enten fordi de er for smalle, for korte eller for spidse, er ofte årsag til, at der opstår hård hud eller ligtorne på fødderne. Mange kvinder kender til det, fordi de vælger fodtøj med øjnene og ikke med fødderne. I nogle erhverv kan man også være mere udsat for at få hård hud - hvis man for eksempel går på hårdt underlag. Overvægt og tungt arbejde kan også være årsag. Men er man opmærksom på at fjerne årsagen eller jævnligt forebygge den hårde hud, undgår man den ubehagelige smerte.

Hård hud og ligtorne kommer af ekstra belastning

Langt de fleste voksne mennesker oplever at få hård hud på fødderne. Hård hud opstår på grund af ydre fysisk belastning. Nogle vil måske også kende det fra en dags arbejde i haven , hvor man for  eksempel har fået hård hud i håndfladerne af sit arbejde med skovl og rive.

På samme måde er det med huden på fodsålerne. Så længe der kun er normal belastning, har man en blød og jævn hud. Kommer der derimod et for stort tryk eller for meget friktion på enkelte dele af huden, reagerer føddernes hud ved at producere ekstra tyk og forhornet hud det pågældende hudområde.  Hvis belastningen bliver meget stor på et lille hudområde, kan der opstå en ligtorn. Den kan trykke sig dybt ind i huden og give store smerter.

Læs mere om hård hud og ligtorne på Netdoktor

​Fjern årsagen til den hårde hud

Ligesom man efter endt havearbejde vil se, hvordan den hårde hud i håndfladerne naturligt forsvinder af sig selv efter nogen tid, bør man også tænke i at fjerne årsagen til belastningen på fødderne. Hvis belastningen kommer af noget, der ikke er lige til at fjerne - for eksempel et hårdt betongulv, der hvor man arbejder - kan man i stedet forsøge at forebygge den hårde hud.

Er man i tvivl om årsagen til den hårde hud på fødderne, kan man altid spørge en statsautoriseret fodterapeut.

Plej dine fødder jævnligt

Man skal pleje sine fødder jævnligt - gerne dagligt - for at komme den hårde hud i forkøbet. Heldigvis er det ganske enkle ting, der skal til, som nemt lader sig gøre i hverdagen.

Gode råd til at forebygge hård hud:

  • Gnub fødderne daglig med en god mellemhård neglebørste. Gnub huden et minuts tid.

  • Efter bad eller fodbad kan man frottere fødderne godt med et håndklæde. Dette kan dagligt holde den forøgede hudproduktion nede.

  • Hold evt. dagligt huden blød og smidig ved at smøre den med en blød creme uden tilsatte farve- eller duftstoffer. Smør godt på fodsåler og rundt om hælene og kun lidt på føddernes overside. Men smør aldrig mellem tæerne. Her er der rigelig fugtighed, til at holde huden blød og smidighed.

  • Gå så ofte som det er muligt i bare fødder eller på strømpesokker.

  • Skift sko og sokker ofte.

  • Benyt eventuelt specielt plaster mod ligtorne eller få lavet særlige såle der aflaster trykket. Sålerne kan bestilles hos de fleste statsautoriserede fodterapeuter.

Kilder:
Netdoktor
Danske Statsautoriserede Fodterapeuter