Passer du ikke på dine tænder, kan bakterier i munden give dig blod-propper, kræft og sukkersyge.

KLIK DIG VIDERE OG SE HVAD DER ER GODT OG SKIDT FOR TÆNDERNE - DET KAN REDDE DIT LIV

Du skal børste dine tænder – ikke kun for at holde Karius og Baktus på afstand, men også for at holde sygdommene væk. Har du en dårlig tandhygiejne, øger det risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme, blodpropper og diabetes.

Et helt nyt forskningsprojekt fra Norge viser, at kombinationen af flere bakterier i mundhulen øger risikoen for at få et hjerteanfald med hele 30 pct.

- Resultaterne viser, hvor vigtigt det er at være omhyggelig med tandhygiejnen, siger forsker og tandlæge Lise Lund Håheim, der er tilknyttet universitetet i Oslo og har lavet undersøgelsen sammen med Folkesundhedsinstituttet i Norge.

Ifølge Palle Holmstrup, der er professor på Tandlægehøjskolen, Københavns Universitet, er vi nødt til at indse, at der er sammenhænge mellem infektioner i munden og sygdomme i kroppen.

Når vores tandkød bliver sygt ved tandkødsbetændelse eller paradentose, er det ikke sikkert, at vi selv opdager det.

Flere går f.eks. med paradentose i flere år, før symptomerne viser sig, men i mellemtiden kan der dannes betændelsesfremmende stoffer, som kan trænge ud i blodet.

Bakterier i blodet

- Hvis man har tandkødsbetændelse, så har man en forøget tilbøjelighed til at få bakterier i blodbanen. Har du paradentose, er risikoen endnu større. Bakterier i blodbanen kan formentlig forværre åreforkalkningsprocessen og give blodpropper, siger Palle Holmstrup.

Tandkødsbetændelse og paradentose hører til blandt de hyppigst forekommende sygdomme hos mennesker. Ifølge Tandlægeforeningen har man fundet tandkødsbetændelse hos 90 pct. af de 20-årige.

Ofte udvikler tandkødsbetændelsen sig ubemærket til paradentose, som omkring halvdelen af den voksne befolkning har i større eller mindre grad. Hver tiende voksen har paradentose i alvorlig grad.

Andre sygdomme

En dårlig sundhed i munden kan også have betydning for andre sygdomme.

Forsøg med rotter på Tandlægehøjskolen har vist, at paradentose forværrer diabetes med 30 pct., andre undersøgelser at svigtende mundhygiejne hos ældre kan være skyld i lungebetændelser, forklarer Palle Holmstrup.

Amerikanske forskere fra Harvard mener desuden, at dårlig tandhygiejne øger kræftrisikoen med 14 pct. Mænd med paradentose udviklede oftere sygdommen i bugspytkirtlen, i nyrerne og blodkræft.

- Med den viden vi har, er der grund til igen at indskærpe, at det drejer sig om daglig og effektiv mundhygiejne samt tandlægebesøg en-to gange om året, siger Palle Holmstrup.