Grøn stær, eller glaukom, som har ramt erhvervsmanden Christian Kjær, betegnes af en førende øjenlæge som en utroligt lumsk sygdom.

- Handler man ikke i tide, kan det ende med kikkertsyn. Det er som at skulle se gennem det paprør, som sidder inderst i en rulle toiletpapir. Med kikkertsyn er det uigenkaldeligt slut med at køre bil. En del ender med at blive blinde, siger Henrik Lund-Andersen, professor og ledende overlæge, øjenafdelingen på Glostrup Hospital.

35.000 danskere er lige nu i behandling for grøn stær, der er så lumsk, fordi man længe slet ingen symptomer har. Man mærker ikke, at trykket i det ene eller begge øjne er blevet alt for højt. Ligesom man ikke er opmærksom på, at de første ’blinde pletter’ opstår i kanten af synsfeltet. Men bliver man ikke behandlet, vokser de blinde områder langsomt, og til sidst har man kun det centrale syn tilbage.

Anders Christensen, ingeniør og formand for patientforeningen Dansk Glaukom Forening, der selv har været ramt af grøn stær i nu 25 år, er enig i, at det er en meget lumsk sygdom:

Kørekortet i fare

- Hjernen kompenserer for det manglende syn, så man ikke opdager noget. Før skaderne i øjnene har vokset sig store. Jeg håber virkelig ikke, at Christian Kjær ender med at miste synet, men kørekortet kan han godt risikere at skulle vinke farvel til. Mit bedste råd til ham lige nu er at gå hyppigt til kontrol hos øjenlægen og aldrig glemme at bruge de øjendråber, som holder trykket i øjnene nede. En behandling, han skal følge nøje hver dag resten af livet, siger Anders Christensen, der oplyser, at sygdommen ofte opdages af optikeren i forbindelse med brilleskift.