Den gift en voksen kvinde ophober i sin krop, giver hun videre til sine børn. Særligt det første barn er udsat. Det viser dansk-færøsk forskning.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Kvinder overfører, både under og efter graviditeten, de stoffer, der har ophobet sig i kroppen gennem livet, til deres børn.

Især den første-fødte er udsat.

Det viser dansk-færøsk forskning, som sporede 87 kemikalier i nyfødte.

Det er altså ikke nok at holde op med at ryge og skifte til ansigtscreme uden parabener, når man bliver gravid. For gravide overfører ikke kun de skadelige stoffer, de indtager under graviditeten, til fosteret. Også de forureningsstoffer, der gennem livet har ophobet sig i kroppen, overføres til barnet. Både under graviditet og under ammeperioden.

Det viser ny dansk-færøsk forskning, der for nylig blev offentliggjort i Environmental Science and Technology, hvor man indsamlede prøver fra 100 nyfødte og deres mødre i Torshavn. I alt målte forskerne hele 87 kemikalier i kvinderne og deres børn.

- Den ophobning af forurening i kvinden kan hun faktisk kun komme af med ved at blive gravid. Og det er meget uheldigt, da fosteret er særligt sårbart for skadelige påvirkninger under den tidlige udvikling, siger Philippe Grandjean, der er forskningsleder på projektet og professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet til Videnskab.dk.

- Når barnet får overført forureningsstofferne, så kan det skade hjernens udvikling, immunforsvaret, kønsudviklingen og give forøget risiko for kræftsygdomme, forklarer Granjean til sitet.

Indtil for nylig har forskere troet, at moderkagen til en vis grad beskyttede fostret mod skadelige stoffer, og primært kun lod ilt og næring slippe igennem.

Forskerholdet indsamlede prøver fra brystmælk, væv fra moderkagen, blod fra moderen og navlestrengsblod og sammenlignede koncentrationen af stofferne. Ud fra resultaterne kunne de blandt andet konkludere, at nogle forureningsstoffer, som for eksempel kviksølv, stort set ikke udskilles i modermælken, men fortrinsvis passerer gennem moderkagen.

For andre stoffer gør den omvendte tendens sig gældende, men resultatet er det samme - barnet udsættes for forurening via moderen.

Kvinder overfører, både under og efter graviditeten, de stoffer, der har ophobet sig i kroppen gennem livet, til deres børn.

Men det første barn vil være mere udsat for de skadelige stoffer end de efterfølgende børn, da moderen gennem den første fødsel og følgende amning skiller sig af med en del af de ophobede forureninger.

De skader, barnet risikerer at få, er ikke bare fysiske, men kan også være mentale skader. Blandt andet er der risiko for indlærings- og adfærdsproblemer.

- Det er nødvendigt, vi finder ud af hvilke kemikalier, der udsætter fostrene for skader, og på den måde vil påvirke næste generation. På den anden side vil denne forskning kunne tage mange år. Derfor skal vi allerede nu vurdere og forebygge, så næste generation ikke allerede fra tilværelsens start skal påvirkes af skadelige stoffer i kroppen, siger Philippe Grandjean til videnskab.dk.

Læs mere her