Rodbetændelse, der ikke bliver behandlet, kan give voldsomme smerter. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, hvis du oplever ømme tænder, advarer førende forsker.

Tandpine eller en tand, som føles øm, når du tygger på den. Det kan være tegn på, at du går rundt med en uopdaget rodbetændelse, ligesom op mod 50 procent af alle danskere, vurderer Tandlægeforeningen. Rodbetændelse er, som navnet antyder, en betændelse ved roden af en tand, hvor nerven er død, og bakterier er trængt ind i rodkanalen. Langt de fleste rodbetændelser mærker man ikke, men rodbetændelsen kan blusse op, uden varsel og give voldsomme smerter.

»I meget sjældne tilfælde kan betændelsen sprede sig, føre til voldsom hævelse og være livstruende,« advarer Lise-Lotte Kirkevang, der er lektor og ph.d. fra tandlægeskolen på Aarhus Universitet.

Sammen med en gruppe danske tandlæger er Lise-Lotte Kirkevang netop gået i gang med en pilotundersøgelse, hvor tandlæger rundt om i landet i en periode registrerer alle de rodbehandlinger, de foretager, og hvordan de griber behandlingen an.

Som det ser ud i dag behandler tandlægen rodbetændelse ved at foretage en såkaldt rodbehandling, hvor man fjerner nerven, renser den tomme rodkanal for bakterier og fylder den med en tæt rodfyldning, så bakterier ikke kan komme ind. I 2016 blev der udført 368.506 rodbehandlinger i Danmark.

Lise-Lotte Kirkevang håber, at forskningen bidrager til, at der i fremtiden er færre danskere, der får rodbetændelse, fordi tandlægerne fremover får større viden om, hvordan man kan forebygge, at bakterierne kommer ind i rodkanalen og om, hvordan behandlingen kan udføres mest effektivt. Bl.a. ved hjælp af ny og bedre teknologi.

»Rodbehandling er meget svært at udføre, fordi det er vanskeligt at få fjernet alle bakterierne i tanden og sørge for, at der ikke kommer nye ned, når man åbner tanden op og renser den. Med f.eks. mikroskop-apparatur eller lupbriller er det lettere at lave en god og smertefri rodbehandling,« siger Lise-Lotte Kirkevang.

Hun opfordrer danskerne til at søge hjælp, hvis de oplever smerter i munden, der kan være opstået f.eks. i forbindelse med huller, revner eller slag på tanden.

»Det er vigtigt at man går regelmæssigt til tandlæge og ikke lader huller udvikle sig,« siger forskeren.

I den forgangne weekend, hvor over 1400 tandlæger var samlet ved Tandlægeforeningens Symposium, var hun en af arrangørerne bag et program, der gjorde tandlægerne klogere på at udføre den bedste type rodbehandling.

Forskerne ved endnu ikke, om det kan have nogen betydning for ens øvrige helbred at gå rundt med en uopdaget rodbetændelse.

»Vi formoder, at immunforsvaret kommer under pres, fordi der er en betændelsestilstand i kroppen, men vi ved det ikke endnu,« siger hun.