Færre kvinder vil på sigt dø af brystkræft med en ny, effektiv vaccine, som får kroppen til selv at bekæmpe kræftcellerne.

Kroppens eget immunforsvar bliver med en ny vaccineteknik for første gang brugt til at bekæmpe brystkræft, viser en række forsøg, som forskere fra Københavns Universitet har udført på mus.

»Det banebrydende ved vaccinen er, at den får kroppen til selv at danne antistoffer i stedet for at skyde en masse fremmede ind i den, sådan som vi gør i dag,« siger lektor og forfatter til studiet Adam Sander.

20-30 procent af kvinder med brystkræft har en særligt aggressiv form, den såkaldte HER2-positive brystkræft, og det er denne, som den nye vaccine kan hjælpe kroppen med at bekæmpe.

»Kvinder bliver i dag behandlet med enorme mængder antistoffer, som er udvundet fra dyr. Det er meget dyrt og ikke optimalt, fordi kvindernes kroppe ofte danner antistoffer, der bekæmper de antistoffer, der skal slå kræften ned,« forklarer Adam Sander.

Det fører ikke kun til en aftagende virkning af antistofbehandlingen, men også til alvorlige bivirkninger, der kan gøre, at behandlingen helt må stoppes.

Behandlingen i dag er også markant dyrere, end vaccinerne kommer til at være, vurderer Adam Sander. I dag bliver der nemlig brugt i omegnen af en kvart million kroner pr. kvinde, der får behandling med antistoffer, mens vaccinen vil koste nogle hundrede kroner.

Det står endnu ikke klart, hvor mange vacciner, kvinderne skal have, men Adam Sander slår fast, at det er færre end det antal antistofbehandlinger, kvinder i dag går igennem.

Udsigten til at få vaccinen på markedet er dog lang. Forskerne nu skal til at indsamle penge til de første studier på mennesker, hvor vaccinens sikkerhed og effektivitet skal undersøges.