De skjulte symptomer kan slå dig ihjel

Det er ikke nødvendigvis dygtige læger og dyr medicin, der redder dig fra kræften. Ofte er det dig selv, der skal tage det første skridt. Men mange danskere er ikke opmærksomme på de skjulte symptomer, der kan være afgørende for, om kræften endnu kan behandles.

Og Danmark er indehaver af en kedelig rekord. Sammenlignet med de øvrige lande i Norden er danskerne dem, der har sværest ved at overleve deres kræftsygdom.

Inden for det første år efter at diagnosen er stillet, er hver tredje kræftpatient død. Efter fem år er kun ca. halvdelen endnu i live.

Det kan være fristende at skyde skylden på sundhedsvæsenet, men ofte er vi selv for dårlige til at komme op af stolen og ind i venteværelset, når symptomerne melder sig. Det er blevet slået fast i en rapport fra CaP, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, Aarhus Universitet.

Bliver hjemme

Ifølge rapporten ser mange danskere ingen grund til at blive tjekket, hvis de hoster i længere tid eller bliver oppustede og får ondt i maven. Men det burde de. For selv om det sjældent er noget alvorligt, kan disse to banale symptomer også være tegn på lungekræft eller kræft i bugspytkirtlen.

- Langt de fleste af alle kræfttilfælde opdages på baggrund af symptomer. Og jo tidligere de opdages, jo større er chancen for helbredelse, fortæller Peter Vedsted, leder af Aarhus Universitets forskningscenter for hurtigere udredning af kræftsygdomme, CaP.

Hurtigere end forventet

- Man har længe troet, at kræft spredte sig langsomt. Men nyere forskning har vist, at det kan være et spørgsmål om uger. Så man skal ikke vente en måned og se, om symptomerne går over af sig selv. Der kan det allerede være for sent, siger han.

Hver tredje dansker forventes at få konstateret kræft, inden de bliver 75, så der er grund til at tage symptomer alvorligt. Også de lumske, som man let overser. Men hver tredje venter mere end tre uger med at gå til lægen med længerevarende hoste, mens kun hver fjerde tager tre ugers oppustethed alvorligt.

- Nogle af symptomerne kender vi alt til. Hvis du finder en knude eller bløder fra et abnormt sted eller på et underligt tidspunkt for kvindernes vedkommende, ved du, at der er noget galt. Men oppustethed eller træthed kan være sværere at kæde sammen med noget alvorligt, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Bange for svaret

Men det er ikke kun bekymring for at spilde lægens tid med banaliteter, der holder danskerne tilbage. Mere end hver fjerde holder sig fra lægehuset, fordi de er bange for lægens svar.

- Men det ender bare med at være en ond spiral, siger Peter Vedsted.

Han bakkes op af Iben Holten, der kun har ét ord til de danskere, der sidder derhjemme med symptomer, der ikke altid har været der.

- Reagér, siger hun og tilføjer:

- I langt de fleste tilfælde kan man glæde sig over at få afkræftet mistanken.

10 lumske kræftformer

BEGGE KØN:

Bugspytkirtel

Kræft i bugspytkirtlen har været svagt stigende i Danmark gennem de seneste cirka 15 år. Risikoen for sygdommen stiger fra cirka 45 års alderen. Symptomerne er svage og udvikler sig langsomt.

Symptomer:

Mavesmerter, oppustet mave, tidlig mæthed, opkastninger, diarré eller forstoppelse, træthed og vægttab.

Lunger

Lungekræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark. Rygning er årsag til mellem 80-90 tilfælde, men ting som forurening spiller også ind.

Symptomer:

Vedvarende hoste, opspyt, vejrtrækningsbesvær, hæshed, smerter i brystet, træthed, vægttab.

Mave

Antallet af mavekræfttilfælde stiger fra 50 års alderen, og dobbelt så mange mænd som kvinder får sygdommen.

Symptomer:

Kvalme, opkastning, smerter øverst i bughulen.

Tyktarm

Overvægt, alkohol og type 2 sukkersyge medfører en øget risiko for at udvikle tyktarmskræft. Men i nogle tilfælde er tyktarmskræft arvelig.

Symptomer:

Blodmangel, diarré, forstoppelse, fornemmelse af ikke at kunne tømme tarmen helt.

Endetarm

Overvægt, alkohol og type 2 sukkersyge medfører en øget risiko for at udvikle endetarmskræft. Men i nogle tilfælde er endetarmskræft arvelig.

Symptomer:

Blodmangel, diarré, forstoppelse, fornemmelse af ikke at kunne tømme tarmen helt.

Lever

Dobbelt så mange mænd som kvinder får kræft i leveren. Hyppigheden stiger fra 45 års alderen. Symptomerne på leverkræft kan begynde vagt og kommer snigende.

Symptomer:

Kvalme, vægttab, feber, ofte ingen symptomer.

KVINDER:

Æggestokke

Rammer flest kvinder, der ikke har født eller har født få børn. 5-10 procent er arveligt.

Symptomer

Opspilet mave, uforklarlig vægtforøgelse, vandladningssymptomer, forstoppelse og træthed.

Bryst

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark. Hyppigheden er større for kvinder over 25-30 års alderen og størst for kvinder over 60.

Symptomer:

Tungt, brændende, kløende eller ømt bryst, væske fra brystvorten.

MÆND:

Bryst

Brystkræft hos mænd er en sjælden sygdom, som opstår hos mellem 15 og 35 mænd pr. år. Forekomsten er stigende med alderen.

Symptomer:

Væsken fra brystvorten, indtrækning af brystvorten, sår på brystet, hævede lymfeknuder i armhulen.

Prostata

Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd. Der er sjældent nogen særlige symptomer forbundet med afgrænset og helbredelig prostatakræft.

Symptomer:

Vandladningsforstyrrelser, urinvejsinfektion, smerter omkring endetarm og i mellemkødet, smerter i f.eks. lænden.