Selv de mest velvoksne og maskuline mænd kan blive til sårbare unge drenge, når de rammes af influenza - og det er med rette, viser ny forksning.

Sygdomsramte mænd har ofte måttet lægge øre til at blive kaldt både ynkelige og svage af de stærke kvinder i deres liv. Begreberne 'mande-syge' og 'mande-influenza' er sågar gået hen og blevet nedladende udtryk, som bruges om personer, der virker til at spille mere syge, end hvad de egentlig er.

Men et forskerhold fra John Hopkins University i Maryland kommer nu mændene til undsætning, skriver iflscience.

Deres studie, som er blevet bragt i det medicinske tidsskrift American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology, påviser nemlig, at det kvindelige kønshormon, østrogen, har en særlig effekt, som gør kvinder mere modstandsdygtige over for influenza.

Østrogen er sammen med progesteron de vigtigste kvindelige kønshormoner og spiller en afgørende rolle i udviklingen af de kvindelige kønsorganer og kropstræk. Det findes også i unge mænd, men i en langt mindre grad end testosteron, som er det mandlige kønshormon.

Det kvindelige superhormon

Forskerne udførte deres forsøg, ved at inficere næse-celler fra mænd og kvinder med den mest udbredte form for influenza, influenza A, da det primært er næse-celler, som denne type influenza rammer.

Forinden havde de enten tilført de raske næse-celler østrogen eller en særlig form for østrogen-lignende stoffer kaldet SERM, der får celler til at reagere, som om havde fået rigtig østrogen.

Resultaterne af arbejdet var klare: Kvindelige celler behandlet med østrogen og SERM-stoffer var langt mere resistente over for influenza A, end de mandlige celler - endda selvom de var behandlet på samme vis.

Det kunne forskerne konkludere, da virussen havde kopieret sig selv væsentligt færre gang i de kvindelige cellerne, end hos deres modstykker.

Kan medvirke til udviklingen af ny medicin

Det har ikke været muligt for personerne bag studiet at forklare, hvorfor østrogen har en helt særlig effekt på kvinder, når det kommer til sygsdomsbekæmpelse.

De spekulerer dog i, at østrogens evne til at sænke cellers stofskifte samtidigt også forhindrer virussen i at kopiere sig selv og dermed inficere 'værten' i mindre grad.

Sabra Klein, som har stået i spidsen for arbejdet, noterer i rapporten, at hun finder forsøgets resultater lovende, og at den ny viden om hormonets effekt hos kvinder, meget vel kan danne grundlag for udviklingen ny medicin:

»Vi ser et medicinsk potentiale i opdagelsen af, at de typer østrogener, som bruges til at behandle barnløshed og mildne overgangsalderen hos kvinder, muligvis også kan bruges til at beskytte mod influenza.«