Lyt til artiklen

Ny influenza-pille kan dræbe virussen på en dag.

Influenzasæsonen er nu over os. Virussen rammer hvert år mange danskere, men nu mener en japansk medicinproducent, at de har udviklet en pille, der slår virussen ihjel på blot en dag.

Pillen, der er produceret af Shionogi, er testet på japanske og amerikanske influenzapatienter, og testene viste, at virussen var ude af patienternes krop på højst 24 timer efter, de havde taget pillen.

Og det er langt hurtigere end alle andre antiinfluenza-mediciner på markedet, skriver The Wall Street Journal.

Hvis man hurtigt kan slå virussen ihjel, reducerer man smittefaren, siger Shionogi.

Virksomhedens nye pille, der stadig er på testniveau, kræver kun en enkelt dosis, mens andre lignende lægemidler kræver to doser i fem dage i træk.

Forskerne hos Shionogi fortæller, at de har fundet frem til sammensætningen af medicinen i pillen ud fra arbejdet med anti-HIV-mediciner. Pillen blokerer influenzavirusset fra at overtage celler i kroppen, siger den administrerende direktør Isao Teshirogi.

Det er den schweiziske medicinalvirksomhed Roche, der har fået den internationale licens til at udbyde pillen, når og hvis den kommer på markedet.

»Den information, vi har om pillen ind til nu, ser meget lovende ud. Det kan være et gennembrud i måden, vi behandler influenza på,« siger Martin Howell Friede, der er leder i World Health Organizastion, der rådgiver om vacciner, inklusiv vacciner mod influenza.

Pillen kommer muligvis allerede på markedet i Japan i marts.

Ifølge Statens Serum Institut nåede influenzasmitten sit foreløbige højdepunkt i sidste uge, hvor der var registreret flere smittede end på noget andet tidspunkt hidtil i denne sæson i Danmark.

Det oplyser instituttet i denne uges Influenzanyt.

Statens Serum Institut betragter influenzaudbredelsen foreløbigt for denne sæson som middel, men de forventer ikke, at smitten endnu har toppet.

Ifølge Serum Instituttet har der siden uge 40 sidste år været 1186 personer indlagt med influenza. Tallet kan dog vise sig at være højere, da der kan være forsinkelse på registreringen af indlæggelser.

Influenzaen i Danmark ventes at forsvinde efterhånden som foråret viser sig.