De fleste smertepatienter ønsker et liv uden medicin, men der er kun få alternativer, der virker, siger ekspert.

Ibuprofen. Paracetamol. Morfin-præparater. Der findes en lang række stoffer, der kan lindre kroniske smerter. Men mange har bivirkninger, som de fleste gerne ville være foruden. Det kan dog være svært at finde alternative veje til et liv uden medicin. Det fortæller professor i smerteforskning Lars Arendt-Nielsen ved Aalborg Universitet:

»Mange befinder sig jo i en desperat situation, fordi der ikke er sikre smertelægemidler til rådighed, som kan bruges over længere tid. Nogle præparater gør faktisk smerten værre over tid og kan i sig selv medføre smerter,« siger han.

I den forgangne uge kom det frem, at det populære smertestillende middel Ibuprofen, der i håndkøb sælges under navne som f.eks. Ipren og Ibumetin, kan gå ud over mænds hormonbalance og derved måske fertiliteten. Sidste år viste et studie, at medicinen også kan øge risikoen for blodprop med 31 pct. samt give mavesår. På trods af dette solgte danske apoteker godt 11880365 døgndoser i håndkøb sidste år. Det svarer til, at danskerne spiste 71,2 mio tabletter, og interessen for præparaterne er - på trods af bivirkningerne - langt fra dalende.

Det er især folk med led- og muskelsmerter, der gør brug af det populære præparat, der virker godt som smertelindrende og febernedsættende medicin.

»Har man har lettere smerter er det ikke førstevalg, det er paracetamol. Og hvis man af en eller anden grund ikke synes, det virker, så råder vi folk til at tage det i så lav dosis og i så kort tid som muligt, det vil sige tre gange dagligt i en uge eller 10 dage,« siger apoteker ved Vejen Apotek, Ulla Poulsen.

En af forskerne bag det nye studie om Ibuprofen, David Møbjerg Kristensen, der er seniorforsker på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet, ønsker ikke at komme med nye anbefalinger vedr. medicinen.

»Det kan jeg ikke, jeg kan kun udtrykke en bekymring for, at der er et vis segment af danskerne, der har fået præparaterne som en del af deres livsstil, uden rigtig at tænke over, at det er medicin med bivirkninger. Det er især bekymrende for de unge mennesker, fordi det ser ud til at kunne påvirke testiklerne både i fosterlivet og som voksen,« siger David Møbjerg Kristensen.

Men hvad skal man så stille op, hvis man ikke kan undvære medicin? Ifølge Lars Arendt-Nielsen er der få alternativer, der har vist sig at have en effekt. Motion er en af dem.

»På nogle smertetilstande har træning vist sig at have en rigtig god effekt ved i nogle tilfælde kunne udsætte en operation eller give bedre funktionalitet i led samt færre smerter. Det gælder f.eks. i forbindelse med slidgigt i knæet. Hvis man oplever, at træning ikke virker på smerterne, er det gode, at det altid vil have en gavnlig effekt på resten af kroppen, fordi det styrker muskler, led og immunforsvar. Samtidig kan det gøre, at hjernen bliver bedre til at kontrollere smerterne,« siger professoren.

Han oplever i det hele taget en større interesse fra patienterne for selv at kunne gøre noget mod deres smerter. Mange forsøger sig også med en sundere kost.

»Det er oppe i tiden at leve sundt, men at spise sig fra smerter, er der ikke meget, der tyder på kan lade sig gøre. Man kan lade være med at spise så meget, fordi overvægt i mange tilfælde har en negativ effekt på mange smertetilstande,« siger Lars Arendt-Nielsen.

Han er lige så fortvivlet som patienterne over, at der endnu ikke findes præparater, der kan tages i længere tid, uden at det kan give alvorlige bivirkninger.

»Man ved, at f.eks. antidepressiv medicin og antielilepsi medicin kan bruges til visse former for smertetilstande, f.eks. i forbindelse med nervesmerter. Det er jo positivt, at vi kan bruge præparater fra andre områder med nogen effekt og færre bivirkninger. Men vores forskning skulle jo gerne hjælpe til at udvikle bedre og mere sikre lægemidler målrettet kroniske smertepatienter,« siger Lars Arendt-Nielsen.

Hans bedste råd er ind til da, at man får nogle strategier til at kunne leve et liv med ondt i led, muskler, nerver mv.

»Det er helt afgørende, at man lærer at håndtere og acceptere, man har ondt, så man stadig kan have et liv ved siden af, der er til at holde ud. Det går jo ofte ud over arbejde, venner og familie, når man har kroniske smerter,« siger han.

På siderne her kan du læse mere om, hvilke strategier du f.eks. kan tage i brug.