Stoffet nivolumab, der bruges i immunterapi, ændrer muligvis spillereglerne fuldstændig, når det kommer til behandling af kræft. Det viser nye resultater præsenteret på den store kræft-konference ESMO i København, skriver bbc.com ifølge Videnskab.dk.

I et studie af kræft i hovedet og halsen, publiceret i tidsskriftet New England Journal of Medicine, deltog 350 patienter. Patienter med disse to typer kræft har en meget lav overlevelsesrate.

Resultatet viste, at:

  • 36 procent af patienterne, der blev behandlet med immunterapi-stoffet nivolumab, var i live efter et år.
  • Det samme gjaldt kun for 17 procent af dem, der blev behandlet med kemoterapi.

Læs også hos Videnskab.dk: Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Professor Kevin Harrington på Institute of Cancer Research og konsulent på Royal Marsden Hospital i London ledte studiet. Ifølge ham kan nivolumab blive en sand "game-changer" for denne type patienter:

»Dette forsøg viste, at det (nivolumab, red.) i høj grad kan forlænge livet for en gruppe patienter, der ikke har andre behandlingsmuligheder, uden at forringe deres livskvalitet,« siger Kevin Harrington til bbc.com.

»Det er fantastiske nyheder, at disse resultater indikerer, at vi nu har en ny behandlingsmetode, der kan forlænge livet signifikant, og jeg er ivrig efter at se det komme ind på klinikken så snart som muligt,« tilføjer han.

Immunterapi virker ved at udnytte kroppens immunsystem til at ødelægge kræftceller. Patienterne oplevede også færre bivirkninger fra immunterapien.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor er immunterapi til kræftpatienter så effektiv

Fordelene var størst hos patienter, der også var HPV-positive (human papillomavirus). Disse patienter overlevede i gennemsnit 9,1 måned med nivolumab og kun 4,4 måneder med kemo.

Indtil nu er nivolumab kun blevet godkendt til at behandle hudkræft.

Nivolumab og ipilimumab arbejder begge ved at afbryde de kemiske signaler, kræft bruger til at overbevise immunsystemet om, at det er sundt væv.

Andre artikler på Videnskab.dk:
'Bør føre til nobelpris': Immunforsvar æder kæmpe kræftsvulst

Derfor virker immunterapi ikke på alle kræftpatienter

Galt eller genialt? Kontroversiel teori peger på nem behandling af kræft