At størstedelen af danskerne mener, at fede selv skal betale for deres fedmeoperation, er en katastrofal holdning, mener formanden fra Foreningen for fedmeopererede.

Hver anden dansker mener, at overvægtige selv skal dække regningen for en fedmeoperation med den begrundelse, at det er selvforskyldt. Og det får formanden i GB Foreningen for Fedmeopererede, Hardy Hvam, til at ryste på hovedet.

- Det er jo helt katastrofalt, at folk kan have den indstilling. Det er jo helt forkert. Vi mener jo, det er en sygdom, som man kan sammenligne med et misbrug, men folk er tit meget fordømmende overfor det. Rigtig mange har den indstilling, at man jo bare kan lade være med at spise så meget. Men det kan man ikke, når det er et madmisbrug, lyder det fra formanden Hardy Hvam fra Holstebro, der selv har mærket misbruget på egen krop.

Han var helt oppe på 190 kilo, før han for nogle år tilbage fik en gastric bypass - også kaldet en ’fedmeoperation’ - for egen regning i Belgien. Operationen løb op i godt 90.000 kr. inkl. fly og hotel.

- Jeg syntes ikke, det var rimeligt, at jeg selv skulle betale. Alle mulige andre former for misbrug kan man få hjælp til gratis, så hvorfor gælder det ikke også for madmisbrug, lyder det fra Hardy Hvam, der takket være operationen har smidt 80 kilo og er nede på 110 kilo i dag.

- Jeg er stadig en kraftig gut og er ikke kommet helt i mål, men det er uden tvivl det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg kunne ikke have gjort det uden den operation, slår han fast.

Faktisk mener han, at en fedmeoperation vil spare skattekroner på sigt.

- Man siger, at en diabetespatient koster ligeså meget på et år i medicin, som prisen på en fedmeoperation. Og det er bevist, at de fleste, der har diabetes, kommer af med den efter en fedmeoperation. Det er tankevækkende, siger han.

Hos foreningen Anonyme Overspisere mener man ikke, at en fedmeoperation nødvendigvis er vejen frem. Men man deler Hardy Hvams holdning om, at fedme er en sygdom på lige linje med andet misbrug.

- At spise sig tyk og fed er en afhængighedssygdom ligesom at være narkoman, siger Irenne Zabell fra Anonyme Overspisere, hvis budskab er, at helbredelse for tvangsmæssig overspisning ’går gennem at dele erfaring, styrke og håb’.

Ligesom Foreningen for Fedmeopererede er hun ikke begejstret for danskernes holdning i undersøgelsen, hvor de mener, at de overvægtige selv har placeret sig i fedtefadet, hvis de skal have behandling.

- Personligt synes jeg, at hvis man har den holdning, så skal narkomaner og alkoholikere også selv betale for deres behandling, mener Irenne Zabell, der understreger, at den holdning står for egen regning.

At danskerne udviser en fordømmende tone, når de skal begrunde, hvorfor overvægtige selv skal betale for behandling, kommer ikke bag på hende.

- Jeg har ikke oplevet, at man har forståelse for sygdommen overhovedet. Holdningen er mere, at så må man jo lade være med at æde så meget. Det er langt bedre at have en depression eller være stresset. Det har vi alle sammen, og det er helt okay, i modsætning til at være svært overvægtig, siger hun.