Er du skribent, danser eller fotograf, så pas på. De tre grupper har større risiko for at få en sindslidelse, som for eksempel manio-depressiv psykose, skizofreni eller depression, skriver BBC.

Det viser en ny undersøgelse fra Karolinska Instituttet i Sverige, hvor mere end en mio. personer har deltaget.

Det viser sig at særligt skribenter er i farezonen. Faktisk er forfattere, digtere og andre tekstforfattere dobbelt så tilbøjelige til at tage sig af dage, som resten af befolkningen.

Dansere og fotografer har større tendens til at få manio-depressive lidelser.

Som sådan er mennesker, der arbejder i kreative fag, ikke mere tilbøjelige til at få sindssygdomme end andre, men til gengæld, så ser det ud til, at der er større sandsynlighed for, at de har sindslidende i familien.

Dr. Simon Kyaga, der har ledet forskningsprojektet mener, at man nu må kæde sindslidelser sammen med kreativitet.

Det skal forstås på den måde, at en lille grad af vanvid kan være med til at motivere en genial person til at yde sit ypperste.

For eksempel en svag grad af autisme kan få en kreativ person til at fordybe sig vældigt meget. Eller et strejf af manisk opførsel kan skabe et stort drive.

- I sådanne tilfælde, så må læge og patient tale sammen om hvad der skal behandles og havd der ikke skal, forklarer Simon Kyaga.

Beth Murphy, informationschef i organisationen Mind, pendant til det danske Sind, er en smule skeptisk over den udtalelse.

- Man skal passe på med, at man ikke romantiserer sindslidende personer, som ofte bliver fremstillet som hårdt prøvede kreative genier, siger hun.