Stadig flere mindreårige børn overspiser eller får anoreksi, viser ny forskning. Børn er langt tidligere fokuserede på deres kroppe end tidligere.

Ad, siger nogle børn og nægter at spise maden, mens andre skovler slik og kager uden begrænsning i sig. De usunde spisevaner kan risikere at ende i en spiseforstyrrelse en sygdom, der nu ikke kun rammer teenagepiger, men også børn på tre-fem år.

Et helt nyt forskningsprojekt fra Australien, publiceret i 'Medical Journal of Australia', viser, at spiseforstyrrelser er et stigende problem hos børn helt ned til femårsalderen.

Også i Danmark oplever Landsforeningen mod spiseforstyrrelser, at alderen er faldet markant for, hvornår det opdages, at børn og unge har en spiseforstyrrelse eller en risiko for at få det.

Læs mere neden for

Nægter at spise
- Vi får en del henvendelser, der går på børn i 5-7 års-alderen. Vi oplever også, at børn helt ned til babyalderen har spiseforstyrrelser. Det er henvendelser, som vi aldrig har haft tidligere. Vi er f.eks. blevet kontaktet af en pædagog, der oplevede, at en dreng på 1½ år tømte bordet, hver gang de spiste i vuggestuen. Han kunne ikke få ro, før al maden var væk. Det er en form for overspisning. Vi oplever også børn helt ned til tre år, der nægter at spise, siger formand for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser, Anne Minor Christensen.

De australske forskere under ledelse af Dr. Sloane Madden har gennem tre år indsamlet data og fandt flere anoreksilignende symptomer hos både piger og drenge i 10 års alderen og helt ned til fem år. Der er flere årsager til, at yngre børn får spiseforstyrrelser.

Ifølge den australske undersøgelse og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser oplever man, at børn meget tidligere end før interesserer sig for kroppen. Pigerne og drengene i børnehaven sammenligner sig mere med modellerne i bladene og stjernerne i f.eks. X Factor.

Et råb om hjælp
Babyer og helt små børn kan ofte ikke udtrykke med ord, hvis de har det dårligt.

- Den første måde, hvorpå børn kan vise deres forældre, at de er utilfredse og ikke har det godt, er ved at lade være med at spise, siger Anne ­Minor Christensen.

De fleste forældre oplever i perioder, at deres børn er kræsne og ikke vil spise, hvilket kan være helt normalt. Men fortsætter barnet med ikke at spise i over en uge, så er der ifølge Landsforeningen god grund til, at forældrene er opmærksomme på barnets trivsel og eventuelle vægttab og søger læge.

Tvangsfodring
I den australske undersøgelse var mange af tilfældene så alvorlige, at tvungen fodring var nødvendig for at redde børnene liv.

- Vi kan frygte, det kan få alvorlige konsekvenser, hvis ikke barnet får behandling i en tidlig alder. Der er en risiko for, at det kan være svært at komme ud af, og børn og unge kan udvikle andre sygdomme eller få fysiske skader pga. dårlige ernæring eller for lidt mad, siger Anne Minor Christensen.