Canadiske forskere konkluderede for nylig, at overlevelsesprocenten var 4 procentpoint højere blandt patienter, der var blevet opereret af en kvindelig kirurg end af en mandlig kirurg.

Mere end 100.000 patienter og 3.000 kirurger deltog i studiet, der løb fra 2007 til 2015, i Ontario, Canada. Det skriver forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.

Olaug Villanger, overlæge og kirurg ved Oslo universitetshospital, fortæller den norske udgave af Dagens Medicin, at det er glædelige tal, men at forskellene er små. Han har selv arbejdet på at rekruttere flere kvinder til kirurgfaget.

»Vi arbejder i et mandsdomineret miljø, og kvinderne skal derfor være motiverede, dedikerede og dygtige for at finde deres plads. Det kan være sværere for en kvinde at hævde sig i dette miljø. Derfor er det også så glædeligt, at studiet viser, at kvinder er fuldt ud på højde med mænd,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Rock i operationsrummet: Kirurger arbejder til ’Stayin Alive’

Forskerne bag den canadiske undersøgelse har gransket udfaldet af 25 forskellige kirurgiske indgreb.

De kvindelige og mandlige kirurger havde omtrent lige stor erfaring, og der blev taget højde for, at alle patienter ikke var lige syge.

Kvindelige og mandlige kirurger klarede akutoperationer lige godt. Forskellen dukkede op, da forskerne så på planlagte operationer.

Forskerne nævner, at det måske kan skyldes, at de kvindelige kirurger forbereder sig grundigere og holder sig mere inden for retningslinjerne, eller måske bliver de mere hårdtarbejdende i et mandsdomineret arbejdsmiljø.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Kvindelige læger er de bedste

Inge Glambek, leder af Norsk Kirurgisk Forening, mener, at der kan være noget om forklaringerne.

»Usikre, kvindelige kirurger kæmper måske med at træffe beslutninger, mens deres mandlige sidestykker måske kæmper med den modsatte tendens og træffer for bratte beslutninger. Jeg tror, at kvinderne scorer højst på den afbalancerede beslutningsproces, hvor man bruger den nødvendige tid uden at vente for længe,« siger Inge Glambek til Dagens Medicin.

Det canadiske studie er dog ikke nødvendigvis overførbart til norske forhold, fordi man i Norge arbejder mere i mindre grupper med andre kirurger, mens kirurgerne i Canada har en tættere opfølgning af patienten.

Andre artikler på Videnskab.dk