Stor guide til de forskellige fødevarer: Sådan undgår du farerne

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Kyllingefileter, svinekoteletter og oksemørbrad. Hver gang vi kødglade danskere sætter kniv og gaffel i et stykke kød, risikerer vi at blive smittet med resistente bakterier fra dyrene.

To af landets førende forskere, overlæge Niels Frimodt-Møller og Frank M. Aarestrup, peger på, at resistente bakterier i mennesker i større omfang end hidtil antaget stammer fra dyr og kød.

Grise, køer og kyllinger bliver, ligesom mennesker, syge, men hvor dyrene tidligere blev aflivet, kan antibiotika i dag gøre dem raske og klar til slagtning.

Bakterierne forsvarer sig

Hvis et svin med salmonella eller en kylling med colibakterier behandles med antibiotika, vil bakterierne forsøge at forsvare sig ved at ændre sine gener, så de bliver modstandsdygtige.

Ifølge overlæge Niels Frimodt-Møller fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital er det et problem, at dyrene behandles med antibiotika, fordi det fremmer forekomsten af resistente bakterier i det kød, som vi spiser.

Problem for mennesker

- Det er et problem for mennesker, at kødet indeholder så mange resistente bakterier. For når vi får bakterierne i tarmen, øges risikoen for, at du får en infektion, som så vil være svær at behandle, siger Niels Frimodt-Møller.

Selv om de fleste bakterier kan slås ihjel ved at gennemstege kødet ordentligt og have en god køkkenhygiejne, er der hvert år rigtig mange danskere, der bliver syge af bakterier fra fødevarer.

Svære at bekæmpe

Op mod 80.000 danskere bliver årligt syge af campylobacter, op mod 40.000 får salmonella, og mange af de 300.000 tilfælde af blærebetændelse viser sig nu også at skyldes bakterier fra kyllingekød.

Det, som bekymrer forskerne, er, at hvis bakterierne giver infektioner som blærebetændelse og tarminfektioner, vil det være meget svært at behandle med antibiotika, fordi de resistente bakterier er modstandsdygtige over for de vigtige antibiotika.

Det kan betyde, at simple infektioner kan blive livsfarlige, fordi de ikke kan behandles.

Udenlandsk fjerkræ

- Det største problem er importeret fjerkræ, for her findes flest resistente bakterier - både salmonella, campylobacter og de farlige ESBLcolibakterier, som er den bakterie, der medfører størst overdødelighed, siger professor Frank Møller Aarestrup, der er forskningsleder på DTU Fødevareinstituttet.

I 2010 var antibiotikaforbruget til dyr i Danmark på 126,9 ton - et fald på 2,1 pct. i forhold til året før. Selv om Danmark ligger lavt i forhold til andre EU-lande, er der, ifølge forskere, stadig behov for at begrænse brugen af antibiotika i produktionen af fødevarer i Danmark.

Se hvilke bakterier du skal passe på: Fisk og skaldyr
Svin

Kvæg

Fjerkræ

Fakta: Sådan undgår du farerne