Antibiotikaforbruget hos fjerkræ: 879 kg Bakterierne

Så meget antibiotika bruges til at lave 1 kg fjerkræ: 2 mg (kylling) og 18 mg (kalkun).

Tilbage til artiklen Flere farlige bakterier i kød

Bakterier i fjerkræ:

Fjerkræ er oftere end okse-og svinekød forurenet med campylobacter.

Særligt kølet kyllingekød, som ikke har været frosset, er en væsentlig smittekilde. Bakterien kan overleve i ugevis i mad ved køleskabstemperatur.

Der er 2-4 gange mere antibiotikaresistens i campylobacter fra importeret kyllingekød end i det danske kød.

Der blev fundet campylobacter i hver femte kalkun fra Tyskland i 4. kvartal 2011.

I fjerkræ er der blevet fundet resistens for campylobacter i 4-5 ud af 7 antibiotika. Især over for det vigtige Ciprofloxacin, som bruges til alvorligt syge, er resistensen høj. For importeret fjerkræ var 50 pct. af campylobacter-bakterierne resistente over for Ciprofloxacin.

Hver anden prøve af importeret kyllingekød indeholder resistente ESBL-colibakterier -særligt fra Holland, Spanien og Polen. I dansk kyllingekød var det lidt under hver tiende prøve ( 8,6 pct.), viser data fra 2010.

Fjerkræ og æg udgør en risiko for salmonella.

Der blev fundet salmonella-bakterier i hvert tredje ( 6 ud af 20) parti udenlandske kalkuner i 4. kvartal 2011. Hvis du bliver smittet med salmonella fra importeret kalkun, så er der 93 pct. risiko for, at det er en infektion med multiresistente bakterier.

Ænder vil ofte være smittet med salmonella, fordi de bliver opdrættet udendørs. Ca. 80 pct. af de ænder, der opdrættes i Danmark til slagtning, er inficerede.

Lidt mindre end ét æg ud af 1.000 er inficerede med salmonella. Bakterierne findes oftest uden på skallen, men ca. i hvert 10. salmonellainficerede æg findes bakterien i selve æggehviden.

Når der kommer et smittet æg ud i handlen, kan det smitte rigtig mange mennesker, hvis det bruges råt i f.eks. majonæse.

Du kan også blive syg med salmonella, hvis du spiser desserter med rå æg eller fjerkræ, der ikke er gennemstegt.

I 2010 blev der fundet resistens i en form for almindelige tarmbakterier enterokokker i 47 pct. af slagtekyllinger.

Det indikerer udbredt forekomst af VRE enterokokker i lave koncentrationer i en stor del af besætningerne, selv om brug af vækstfremmere har været forbudt i Danmark siden 1995.

Resistensforekomsten i enterokokker er dog betydelig højere i importeret kyllingekød.

Tilbage til artiklen Flere farlige bakterier i kød