Et for stort taljemål forhøjer risikoen med flere hundrede procent, viser ny forskning.

De overflødige kilo kan en dag give dig alvorlige problemer med at huske og tænke klart.

Fedme øger således ikke bare risikoen for hjerte-kar-sygdom, diabetes og kræft. Ny forskning dokumenterer, at fedme også medfører en stærkt forøget risiko for at blive ramt af demens, herunder den frygtede Alzheimers sygdom.

For personer, der har alt for meget fedt samlet på maven, er risikoen 230 pct. højere end normalt, og er bugfedmen kombineret med et for stort taljemål hos en midaldrende, er risikoen for senere demens 360 pct. højere, viser amerikanske forskeres beregninger.

Studiet omfatter 6.583 raske personer, som fik deres maver målt og kontrolleret, da de var mellem 40 og 45 år.

36 år senere havde 16 pct. af dem fået sikre demens-symptomer. De, der var fede eller overvægtige uden at have fedtet koncentreret omkring maven, viste sig at have 80 pct. øget risiko for at blive ramt af demens sammenlignet med normalvægtige.

Bugfedt påvirker hjernen
- Resultatet peger på, at bugfedme medfører en farlig påvirkning af hjernen, længe inden symptomerne på demens viser sig, siger forskeren og lederen af undersøgelsen, Rachel Whitmer. Den amerikanske undersøgelse er publiceret i det ansete medicintidsskrift Neurology.

Præcis hvorfor der er en sammenhæng mellem de mange ekstra kilo fedt og demens, er endnu ikke afklaret. Men det er i tidligere undersøgelser dokumenteret, at ekstra fedt omkring livet og inde blandt organerne i bughulen påvirker både hormonerne og immunsystemet i kroppen, bl.a. ved at starte betændelses-processer.

- Det er vigtigt at få styr på sin overvægt, men også andre forhold som forhøjet kolesterol, blodtryksforhøjelse og et for stort forbrug af alkohol, fordi disse faktorer uden tvivl øger faren for demens, siger læge og forfatter Jerk W. Langer, der bl.a. forsker i og skriver bøger om livsstils-sygdomme.

Lægen anbefaler middelhavskost med hovedvægt på frugt, grønt og fisk som et effektivt våben til at holde vægten nede - og hjernen frisk.