Lyt til artiklen

Overvægt kan lægge 10 år til hjernens alder, viser nyt studie.

Det er velkendt, at overvægt øger risikoen for diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Men for mange kilo på sidebenene kan også have konsekvenser for hjernens aldring.

Det skriver University of Cambridge ifølge Videnskab.dk.

Midaldrende overvægtige menneskers mængde af såkaldt hvid substans i hjernen er nemlig tilsvarende mængden hos en slank person, som er ti år ældre, viser et nyt studie.

Hvid substans er en del af hjernens indre del og består hovedsageligt af nervebaner, som forbinder forskellige områder i hjernen og tillader, at information kommunikeres mellem hjernens forskellige regioner.

»Når vores hjerner ældres, skrumper de naturligt, men det er ikke klart, hvorfor overvægtige har en større reduktion i mængden af hvid substans,« siger Lisa Ronan, som forsker ved Department of Psychiatry på University of Cambridge og er førsteforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.

Han tilføjer:

»Vi kan kun spekulere i, hvorvidt fedme på den ene eller anden måde forårsager disse forandringer, eller om fedme er en konsekvens af ændringer i hjernen.«

Læs også på Videnskab.dk: Dovendyret sætter sit liv på spil for at skide

Det nye studie er baseret på 473 personer i alderen 20 til 83 år. Forskerne bag studiet regnede på mængden af hvid substans i hjernen hos henholdsvis overvægtige og slanke forsøgspersoner på samme alder.

De opdagede, at en overvægtig på eksempelvis 50 år havde en mængde af hvid substans, som var sammenlignelig med en slank person på 60 år, hvilket indikerede en forskel i 'hjernealder' på ti år.

Dette gjaldt dog kun for midaldrende og ældre.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det farligt at sniffe kakaopulver?

»Det faktum, at vi kun så disse forskelle hos midaldrende og ældre åbner for muligheden, at vi måske er særligt sårbare i denne alder,« siger Paul Fletcher, som er professor ved Department of Psychiatry på University of Cambridge og seniorforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.

»Det bliver også vigtigt at finde ud af, hvorvidt disse forandringer er reversible (mulige at vende, red.) i forbindelse med vægttab, hvilket meget vel kan være tilfældet.«

På trods af den tydelige forskel i mængden af hvid substans i hjernen hos henholdsvis slanke og overvægtige, fandt forskerne bag det nye studie dog ingen sammenhæng mellem overvægt og kognitive egenskaber.

Andre artikler på Videnskab.dk

Sådan undgår du at blive køresyg

90’er-generationen har mindre sex end ældre generationer

Jordens undergang: Her er de tre største trusler