En voldsom og ond kolesterol-krig. Det er, hvad læge og forsker Uffe Ravnskov kan skyde i gang med en ny bog, der udkommer nu.

I bogen med titlen 'Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt' fremlægger lægen dokumentation for, at kolesterol slet ikke er den store dræber, som det store flertal af læger gør det til.

- Man skal bare være glad, hvis kolesteroltallet er højt, og det er en dårlig idé at sænke det. Der er heller ingen grund til at frygte det mættede fedt. Nyd bare smørret, osten, æggene og den gode flæskesteg med sprød svær. Det kan man spise næsten lige så meget af, som man har lyst til, lyder det provokerende fra læge Uffe Ravnskov, der i bogen underbygger sine påstande med kolesterol-studier, publiceret i anerkendte lægetidsskrifter.

Uffe Ravnskov, der er lægeuddannet fra Københavns Universitet, har været docent ved universitetet i Lund i mange år. Samtidig har han forsket i kolesterol.

- De allerfleste studier af gamle mennesker har vist, at kolesteroltallet er en yderst svag risikofaktor eller - i de fleste tilfælde - ingen risikofaktor overhovedet. For nylig viste et stort amerikansk studie, at kolesteroltallet hos patienter, som var blevet indlagt på sygehus med akut hjerteinfarkt, i gennemsnit var LAVERE end hos raske mennesker - det var ikke højere, siger lægen.

Også de mange advarsler mod mættet fedt lægger han afstand til:

- Jeg har i snart tyve år studeret det meste af, hvad der er skrevet om mættet fedt og hjertesygdom uden at kunne finde noget, som overbeviste mig om, at mættet fedt er farligt, siger lægen, der i sin bog anklager en stor del af lægestanden og medicinalbranchen for at overdrive kolesterol- og fedt-frygten, fordi der er enorme økonomiske interesser i salget af medicin og kure.

Forskere i oprør

Allerede her et par dage før udgivelsen af fagbogen er de førende kolesterol-forskere i oprør ved tanken om de virkninger, den nye bog kan få:

- Uffe Ravnskov står meget alene med sine opfattelser og kan forvolde stor skade. En del patienter vil måske kunne forledes til ikke længere at tage den livsvigtige kolesterolsænkende medicin. Dermed kan lægen risikere at få menneskeliv på samvittigheden, siger Hans Ibsen, førende dansk hjertemediciner, professor ved Aarhus Universitet og overlæge på Holbæk Sygehus.

- Hver gang det lykkes ham at skræmme 10 patienter væk fra den forebyggende medicin, vil han pådrage sig ansvaret for et ekstra hjertetilfælde, viser en simpel udregning.

Forlaget, der har valgt at udgive hans bog, påtager sig efter min opfattelse også et ansvar. Man burde i det mindste have bedt erfarne hjertespecialister om at kommentere hans påstande i bogen, siger professoren.

20 års forskning

Mogens Lytken Larsen, kolesterolforsker og overlæge, Odense Universitetshospital, har den samme bekymring.

- Ravnskovs resultater stemmer slet ikke overens med 20 års intensiv forskning. Der er bred enighed om, at i det mindste alle med diabetes og en konstateret hjertesygdom bør være i forebyggende medicinsk behandling. Det gælder lige nu for ca. 400.000 danskere. Vi har ikke noget overforbrug af kolesterol-medicin i Danmark, når vi sammenligner med andre lande.

Professor og kolesterolekspert Steen Stender, ledende overlæge på Gentofte Hospital, mener, Uffe Ravnskov drager meget bastante konklusioner, men rækker ham dog en lillefinger:

- Nogle af hans argumenter kan ikke afvises. Ny forskning sætter således spørgsmålstegn ved brugen af statiner - den mest anvendte forebyggende medicin - hos en del raske patienter. Men imod Ravnskovs meget bastante udmeldinger taler den kendsgerning, at åreforkalkning nu som sygdom er ved helt at forsvinde. Det skyldes i høj grad kombinationen af gode offficielle kostråd og effektiv kolesterolmedicin. I løbet af få år er antallet af midaldrende mænd, som dør af en blodprop i hjertet, jo direkte blevet halveret.

Vildt overdrevet

Praktiserende læge Helge Folkmann, Kastrup, erklærer sig helt enig med Uffe Ravnskov:

- Kolesterol-forskrækkelsen er vildt overdrevet. Der findes masser af undersøgelser, som viser, at kolesterol ikke er farligt. Vi glemmer i vores hysteri, at kolesterol er et livsvigtigt stof, som sikrer, at hjernen fungerer optimalt, og kolesterol indgår i vores køns- og binyrebarkhormoner.

Jeg mener, forbruget af visse kulhydrater udgør en større risikofaktor for vores sundhed. Det handler bl.a. om at skære ned på hvidt brød, kartofler, hvide ris og ikke mindst søde sager.«

Uffe Ravnskov: 'Kolesterol er et livsvigtigt molekyle. Kolesterolet er så vigtigt for os, at hver eneste celle i kroppen er i stand til at producere det. Hjernen fungerer ikke uden kolesterol.'