Helt nye tal viser, at knap 700 danskere anmelder kræft som en følge af deres job. Det er alt få, lyder opråb fra både forsker og overlæge.

Sidste år anmeldte lidt over 600 danskere en kræftdiagnose som en erhvervssygdom.

Og gennemsnitligt har 648 syge årligt anmeldt kræft som en følge af deres arbejde mellem 2013 og 2016.

Det viser helt nye tal, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har trukket for Avisen.dk. Opgørelsen viser, at 234 personer i 2016 fik anerkendt kræft som en erhvervssygdom.

Tallene vidner om, at der stadig er alt for få, der anmelder kræft som en arbejdsrelateret sygdom, mener seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis man ser på, hvor mange anmeldelser der er om året, så er der knap 700. Det er med lidt god vilje halvdelen af dem, der som minimum burde være blevet anmeldt. Der mangler opmærksomhed på området, siger han til Avisen.dk.

På Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital genkender overlæge Niels Ebbehøj problematikken.

- Det er rigtigt, at der er en underrapportering. Det er der jo med rigtig mange forskellige sygdomme, siger han.

Konsekvensen af de manglende anmeldelser er, at mange danskere går glip af erstatninger, de egentlig var berettiget til at få, forklarer Johnni Hansen.

Han peger på, at det flere gange er blevet vurderet, at der skulle være mellem 1.500 og 2.000 arbejdsrelaterede kræftsygdomme om året i Danmark. De vurderinger er lavet ud fra en betragtning af, at fire til fem procent af alle kræftformer er erhvervsbetingede.

Landets læger har en stor del af ansvaret for, at kræftpatienterne mange gange ikke bliver sendt videre i systemet, selv om de kan være blevet syge af at passe deres arbejde, påpeger Johnni Hansen.

Lægerne har nemlig pligt til at rapportere mulige arbejdsrelaterede sygdomme til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis de blot har en mistanke om, at jobbet kan have spillet ind.

- Problemet er, at der bliver anmeldt for få kræftsygdomme. Lægerne er ikke gode nok til at opspore de mulige sammenhænge, der kan være i forhold til tidligere arbejdsmiljø, siger Johnni Hansen.

Niels Ebbehøj oplever også, at det handler om lægernes arbejdsvilkår.

- Men det handler også om, hvad lægen er opmærksom på, siger han.

Den kræfttype, som flest fik anerkendt som en erhvervssygdom sidste år, var lungehindekræft, der rammer folk, der har været udsat for asbest. Sidste fik 97 personer anerkendt lungehindekræft.

Fra 2013 til 2016 var der i alt 545, der anmeldte lungehindekræft som en følge af deres job. Ud af disse fik 387 anerkendt deres anmeldelse.