Otrivin og Zymelin kan skabe afhængighed, og bør ikke fås i håndkøb.

Et pust Otrivin i hvert næsebor. Rigtig mange danskere har dagligt brug for næsespray for at få luft i næsen. Sidste år brugte danskerne to millioner næsespray-flasker, hvilket er en stigning på 18 pct. siden 2001. Stigningen er bekymrende, og eksperter fraråder nu salg af næsespray mod forkølelse i detailhandlen. Det skriver B.T. lørdag.

Den store stigning i salget er sket siden liberaliseringen, hvor det blev muligt at købe Otrivin og Zymelin i supermarkeder, Matas og i 7-Eleven-butikker. Salget i detailhandlen er mere end fordoblet.

Det store forbrug får nu flere øre-, næse- og halsspecialister til at advare mod overdreven brug, da det kan ødelægge slimhinderne i næsen og få dem til at hæve op. På den måde kan folk blive afhængige af sprayen for at få luft i næsen.

Alt for meget næsespray- Der er jo ikke flere, der er blevet forkølet, så overforbruget må mindst være den stigning, der er sket. Der er ingen tvivl om, at der bruges alt for meget næsespray. Vi ser flere og flere med et overbrug, der får alvorlige bivirkninger. Det er meget bekymrende, siger formanden for Danske Øre-næse-Halslægers Organisation, Peter Tingsgaard til B.T.

Når man er forkølet, hæver slimhinderne i næsen. Lægemidlet i næsespray mod forkølelse virker ved at få hævelsen til midlertidigt at falde igen. Men bruges næsesprayen i mere end 10 dage ad gangen, kan slimhinderne blive ødelagt.

- Et overforbrug kan få slimhinderne til at hæve op, selv om man ikke længere er forkølet. Så bruges næsesprayen til at behandle symptomer, der netop skyldes overdrevent brug af samme næsespray, og på den måde bliver det en ond cirkel, siger øre-næse-halslæge Mikkel Holmelund, der også er næstformand i Foreningen af Praktiserende Speciallæger til B.T.

Der findes ingen tal på, hvor mange danskere, der har sådan et overdrevent forbrug, men ifølge Apotekerforeningen og Danske Øre-næse-Halslægers Organisation rapporterer flere øre-, næse- og halsspecialister om patienter med slimhinder ødelagt af næsespray.

Giver bivirkninger


Hverken Peter Tingsgaard eller Mikkel Holmelund mener, at det er forsvarligt, at næsespray kan købes i supermarkeder eller i 7-Eleven-butikker uden rådgivning. Formanden for Danske Øre-næse-Halslægers Organisation mener, at næsespray som Otrivin og Zymelin kun bør kunne fås med en recept fra lægen. Peter Tingsgaard er ikke i tvivl om, at den lettere adgang til næsespray er en stor del af forklaringen til det store forbrug.

- Det er ikke i orden, at næsespray sælges uden recept. Næsespray bør ikke sælges i håndkøb, da det indeholder stoffer, som kan have betydelige bivirkninger. Når det kan fås i håndkøb, vil der være alt for mange, der bruger det alt for meget og alt for længe, siger han.

Er godkendtHos Novartis, der producerer næsesprayen Otrivin, henviser man til, at lægemidlet er godkendt til håndkøb af den danske Lægemiddelstyrelse.

Forbrugerne bør altid omhyggeligt læse indlægssedlen, før de bruger Otrivin. De bør overholde dosseringen og bruge den højest 10 dage, så kan de sikkert og effektivt bruge Otrivin, skriver Françoise Brinster, der er kommunikationschef for Novartis Health i Europa til B.T.