Flere ting gør vi per automatik, fordi vi tror de er sunde... Men hvis du bruger vatpinde, spiser smoothies eller vasker dig med en badesvamp, kan du blive syg i stedet for sund.

En række ting, som de fleste ville tro er gode sunde rutiner, kan i virkeligheden gøre dig syg. Det skriver ALT for damerne. Det er dog let at undgå farerne, hvis du blot er opmærksom.

Håndsprit

Trykker du en gang håndsprit ud, efter du har været på toilettet, eller efter frokosten i kantinen? Så burde du først undersøge hvad den indeholder. I værste tilfælde kan en gang håndsprit forårsage antibotikaresistens hos bakterier, så du bliver mere modtagelig overfor sygdomme. I et studie fra amerikanske U.S Food and Drug Administration viser det sig at håndsprit, og i nogle tilfælde håndsæbe, indeholder stofferne tricolsan og trilocarban, der har en skadelige virkning, stofferne er dog ikke være i brug i Danmark. I et forsøg på dyr, viser det sig at stofferne har en hormonforstyrrende effekt. Det er dog endnu ikke testet på mennesker. Så i stedet for håndsprit så skal du blot vaske dine hænder grundigt i vand og sæbe.

Vatpinde

Stop med det samme, hvis du er en af dem, der stikker vatpinde dybt ind i ørene, for at få ørevoksen ud. Du kan risikerer at få rifter, der kan gå infektioner i. Hvis du har store problemer med meget ørevoks, kan du i stedet skylle ørerne med lunkent vand for at opløse det.

Blender

Er du vild med at blende grønsagssmoothies i dit yndlings køkkenredskab, blenderen, kan der gemme sig flere kilder til sygdom. Blenderen har vist sig at være det tredje mest bakteriefyldte redskab i dit køkken i følge en amerikansk undersøgelse. Så selvom du putter sunde ingridienser i din smoothie, kan den ende med at gøre dig syg. Det er nemlig et redskab, der ofte er svært at gøre ordentlig rent efter brug, og derfor kan den gemme på meget snavs. Særligt ved den lille gummiring, der holder knivene på plads. Det kan selvfølgelig undgås, hvis du husker at rengøre den grundigt, hver gang du har brugt den.

Bær

Frugt er sundt, og bær er sunde. Der kan dog være en risiko ved at spise bær fra frost, der ikke har været varmet op. Bærrene kan indeholde mikroorganiskmer som salmonella, hepatitis A, norovirus og E. coli. Du skal derfor huske at skylle bærrene meget grundigt, inden du spiser dem. Du kan på den måde mindske risikoen for bakterier med 70-80 procent.

Sengetøj

Søvn er livsnødvendigt, for at du kan fungere, men din seng kan være en ren bakteriebombe. Lagener i sig selv ikke farlige, men beskidte lagener kan give dig allergi. Når du ligger i lagnerne, sætter de døde hudceller sig i betrækket, og netop dem lever husstøvmider af. Det kan betyde, at du udvikler allergi overfor dine egne lagener, hvis du ikke får vasket dem ofte nok. Du bør derfor skifte sengetøj engang hver 14. dag, og vaske det beskidte sengetøj på 60 grader.

Badesvampen

Hvis du håber på din hud bliver blød og lækker af at skrubbe dig med en badesvamp, så skal du lige være opmærksom på de ting, der måske bor i din svamp. En svamp er nemlig den perfekte hule for ubudne gæster. Bakterier som skimmelsvamp vokser nemlig perfekt i det våde miljø. Badesvampen kan derfor give dig infektioner i selv de mindste sår på kroppen, hvis du for eksempel har barberet dig eller har tør hud, kan der gå infektioner i dem. Hvis du vælger en svamp af naturmaterialer, så er den mindre modtagelig overfor bakterier og mug. Du skal desuden sørge for at skylle den godt igennem og vride den tør, når du har brugt den. Husk også at skift den brugte badesvamp ud - gerne en gang om måneden.