Mindst en ud af fire danskere døjer med luft i maven, forstoppelse, oppustethed, mv., viser ny undersøgelse

Vores toiletvaner kunne være bedre, tyder en ny undersøgelse på. Hele 28 pct. oplever ugentligt problemer med fordøjelsen. Og det er især kvinderne, der er hårdt ramt af generne fra maven.

Det er producenten af mælkesyrebakterier, Lactocare, der står bag den nye undersøgelse, foretaget af Epinion blandt 1005 danskere. Ifølge diætist og specialist i mave-tarm diæter, Mette Borre, skyldes de mange maveproblemer blandt andet, at vi er dårlige til ro og regelmæssighed, når det kommer til vores toiletvaner.

»Tarmen sover om natten, men når man så vågner, og man begynder at indtage væske og mad, sender tarmen et signal til hjernen om, at det er tid til at tømme endetarmen. Mange prioriterer dog ikke at gå på toilettet, fordi de har travlt med at aflevere børn, svare mails, smøre mad, mv. Hvis man så ikke kommer på toilettet, presser tarmen indholdet tilbage, så man får hård og knoldet afføring, der kan give ubehag i maven,« siger Mette Borre.

Hun understreger dog, at det ‘kun’ er ca. 10-16 pct. af danskerne, der oplever, at fordøjelsesproblemerne giver dediceret dårlig livskvalitet, hvor de f.eks. må melde sig syge pga. ubehaget eller begrænser sig selv ved at deltage mindre i sociale arrangementer.

»Man kan ikke fjerne alle problemerne med ro og regelmæssighed i forbindelse med toiletvaner, men for nogle ville det kunne gøre en stor forskel,« siger Mette Borre.

Ifølge undersøgelsen fra Epinion oplever 37 pct. af kvinderne problemer med fordøjelsen ugentligt, mens det kun er 18 pct. af mændene. Hvad det skyldes, findes der ingen forskning på, men Mette Borre skønner, at mændene er bedre til at ‘lukke luften ud’ i løbet af dagen samtidig med, at de i højere grad passer deres toilettid om morgenen.

Speciallæge i mave-tarm medicin ved Hvidovre Hospital, Andreas Munk Petersen, der netop har udgivet bogen ‘100 myter om fordøjelse og kost’, mener også, at mændene prutter mere uhæmmet end kvinderne.

Hvorvidt vi prutter eller ej, spiller dog ikke den vigtigste rolle i forhold til vores fordøjelse. Det gør vores spisevaner - på linje med toiletvanerne - derimod:

»Mange spiser en fiberfattig kost, som gør, at vores tarmsystem ikke fungerer så godt,« siger Andreas Munk, der derfor råder til at spise mindre forarbejdet mad og sukker.

Den opfattelse deler Mette Borre, der gerne så, at flere spiste havregrød til morgenmad i stedet for skyr med bær eller en smoothie.

»Der får man ikke nok fiber,« konstaterer diætisten.

Spis hellere havregryn end skyr til morgenmad - det er mere fiberrrigt og dermed bedre for fordøjelsen.
Spis hellere havregryn end skyr til morgenmad - det er mere fiberrrigt og dermed bedre for fordøjelsen.
Vis mere

I det hele taget er det godt at se på sine ‘livsvilkår’, hvis man oplever problemer med f.eks. oppustethed, diarre eller forstoppelse. Det er i hvert fald det, behandlerne gør, når folk søger hjælp til deres mave-tarm-problemer på Hvidovre hospital, fortæller Andreas Munk Petersen:

»Der findes ingen mirakelkur, hvis man f.eks. lider af irritabel tyktarm. Men det er en god ide at se på, hvornår man får sine symptomer. Er det, når man er på job, eller når du holder ferie? Hvis der er mild form for irritation eller betændelse i tarmen, kan det påvirke ens stressniveau og omvendt, hvis man er stresset, kan man opleve problemer med fordøjelsen,« siger han og understreger, at sammenhæng mellem hjerne og tarm stadig er noget af det, forskerne er ved at undersøge.