Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Nyt dansk studie viser, at en persons risiko for blodprop i hjertet kan aflæses i ansigtets synlige tegn på alderdom.

Af Videnskab.dk

Rynker, gråt hår, ’måne’ og ’høje tindinger’ er tegn på, at en person har et langt liv bag sig. Men nogle af ansigtstrækkene kan også være tegn på, at personen har øget risiko for at få blodprop i hjertet. Det viser et nyt stort studie med cirka 10.500 danskere, der har lagt ansigt og hjerte til forskningen.

Læs også på Videnskab.dk: Graviditet slører risikoen for blodpropper

- Vores resultater viser, at furer ved ørerne, kolesterolaflejringer på øjenlågene, høje tindinger og måne afspejler kroppens biologiske alder og ikke bare den kronologiske alder.

- Disse tegn er i vores undersøgelse forbundet med en øget risiko for blodprop i hjertet, som er uafhængig af den kronologiske alder og af andre kendte risikofaktorer for hjertesygdom som forhøjet kolesterol i blodet, blodtryk og rygning, fortæller studiets ophavskvinde, Anne Tybjærg-Hansen, professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Klinisk Biokemisk afdeling, Rigshospitalet, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Blodprop giver ægtefæller depressioner

Det nye studie tog sin begyndelse allerede i 1976 i den såkaldte ’Østerbroundersøgelse’.

Her blev mere end 10.000 personer i alderen fra 20 år og opefter undersøgt for synlige alderstegn, eksempelvis graden af gråhårethed, rynker, skaldethed i form af 'måne' og 'høje tindinger', ørefure, kolesterolaflejringer på øjenlågene og kolesterolaflejringer i øjets hornhinde.

Blandt de cirka 10.500 personer i studiet, havde 3.401 udviklet hjertesygdom, mens 1.708 havde fået blodprop i hjertet.


Forskerne undersøgte efterfølgende, om der findes en sammenhæng mellem tilfældene af hjertesygdom eller blodprop i hjertet og de synlige aldringstegn.

Resultatet gav umiddelbart sig selv, fortæller Anne Tybjærg-Hansen:

- Det er klart, at der er en sammenhæng mellem alder og såvel aldringstegn som risiko for hjertesygdom. Det er jo trods alt en aldersbetinget lidelse. Vi har derfor måtte filtrere vores data, så vi udelukkende kigger efter sammenhæng mellem de visuelle tegn på alder og risikoen for at få hjerteproblemer, uafhængigt af alder og af andre kendte risikofaktorer for hjertesygdom, fortæller Anne Tybjærg-Hansen.

Blandt personer med tre af de fire nævnte træk havde 57 procent flere haft en hjertesygdom i forhold til personer, der ikke havde nogle af de nævnte træk 35 år forinden.

 Læs også på Videnskab.dk: Stor krop giver blodprop

Læs også på Videnskab.dk: Nedkøling skal forhindre dødsfald og hjerneskader efter blodpropper

Specielt kolesterolaflejringer på øjenlågene og ’høje tindinger’ hos mænd øgede risikoen, men ellers var det gældende, at jo flere af de visuelle tegn, personen havde ved undersøgelsen i 1976, des større var risikoen for, at personen havde oplevet hjerteproblemer de efterfølgende 35 år.

- Disse fire tegn på alder er altså ikke kun indikatorer for en persons kronologiske alder, men viser også deres biologiske alder, og hvordan deres hjerte har det, siger Anne Tybjærg-Hansen.

Læs mere om studiet og sammenhængen mellem synlige alderstegn og hjertekarsygdom på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Nye p-piller fordobler risikoen for blodpropper

Stress og motion genoptræner blodprop-hjerner

Andre læser også