Af: Redaktionen, Netdoktor

Du knokler derudaf, og du elsker det. Arbejde er en del af din identitet - og du fejler i hvert fald ikke noget. Den der hjertebanken du har, skyldes bare lidt travlhed. Det skal nok gå over.

Sådan tænker mange mænd, og derfor går de heller ikke til lægen, selvom de måske mærker smerter, ubehag eller forandringer i kroppen. Men det burde de. Både unge og ældre mænd.

Mærk efter forandringer
Mænd skal lære at lytte til kroppens signaler, tage dem alvorligt og være opmærksomme på forandringer. Til det formål har Forum for Mænds Sundhed udviklet et website, der giver mænd et hurtigt svar på, om deres symptom er alvorligt eller ej.

Skal du til lægen, mand? Find ud af det på Tjekdigselvmand.dk

Nogle af de symptomer, mænd altid bør gå til lægen med, er:

 • Ondt i brystet (brystsmerter)
  Du tror måske, at det bare går over igen, men faktisk skal alle smerter i brystet altid tjekkes af en læge.  Hvis du pludselig får stærke brystsmerter og smerter, der stråler videre ud til armene, maven, underkæben eller øret, kan det være tegn på blodprop i hjertet. Det kræver, at du ringer 112 med det samme.
 • Rejsningsbesvær
  Hvis du har svært ved at få rejsning, kan det enten være på grund af noget fysisk eller psykisk. Åreforkalkning, diabetes, bivirkninger fra medicin eller depression kan for eksempel give rejsningsbesvær.
 • Forpustet eller stakåndet
  Bliver du forpustet af at tage trappen en enkelt etage, eller går du generelt rundt og føler dig lidt stakåndet, så kan det være de første tegn på astma, KOL  eller lungekræft. Hvis det opstår meget akut, kan det være tegn på en blodprop i hjerte eller lunge.
 • Udflåd fra urinrøret
  Det eneste, der bør komme ud af penis er tis, sperm og sædvæske. Kommer der anden udflåd ud, skal det altid tjekkes en læge.
 • Hævelser eller knuder på kroppen
  Undrer du dig over, at du pludselig har en knude på kroppen? Eller måske en hævelse, som du ikke helt kan forklare? Hævelser eller knuder på kroppen kan opstå af mange forskellige ting - fx nældefeber, gigt eller en infektion.  Men det kan også skyldes kræft.

Mænd dør tidligere end kvinder
Danske mænd lever 3-5 år kortere end danske kvinder, og de er også mere ramt af alvorlige sygdomme. Mændene er simpelthen for dårlige til at lytte til deres krops signaler, og så venter de desværre også for længe med at gå til lægen, selvom de har opdaget et symptom, de bør få tjekket. Nogle gange for længe. Og det kan i værste tilfælde betyde forskellen på liv og død.

Find flere symptomer på Tjekdigselvmand.dk