Arkivfoto
Arkivfoto Foto: Reuters

Kun fem procent af tatovørerne reklamerer med, hvilke farvestoffer de sprøjter ind i brugerens krop. Det kan få livsfarlige konsekvenser, siger professor.

Overvejer du at få en tatovering, får du måske sprøjtet farlige stoffer ind i kroppen. Der er nemlig ingen lov, der kræver, at tatovørerne skal deklarere, hvilke farvestoffer de bruger.

Det efterlader brugeren i en farlig situation, vurderer professor i dermatologi ved Bispebjerg Hospital Jørgen Serup.

- Den tatoverede aner ikke, hvad de får sprøjtet ind i kroppen. Ud af de farvestoffer, der bliver brugt i Danmark, er der kun en varedeklaration på fem procent. De resterende 95 procent af stofferne kan indeholde hvad som helst, siger Jørgen Serup.

Ifølge Jørgen Serup har lægestablen for lidt videnskabelig indsigt i, hvilke stoffer der kan være livsfarlige, og derfor lovgiver de ikke om, hvilke stoffer farvestofferne ikke må indeholde.

- I mange tilfælde er den sorte tatoveringsfarve tusch. Tatovøren køber simpelthen tuscher og sprøjter stoffet direkte ind i brugerens hud. Det er direkte farligt, siger Jørgen Serup og fortsætter:

- Når vi ikke ved, hvad tatovørerne sprøjter ind i huden, ved vi jo heller ikke, om vi om 15-20 år pludselig får massevis af tatoverede, der har udviklet hudcancer. Studier i Tyskland har faktisk påvist, at flere af de farvestoffer, der bliver brugt i landet, er i EU-sammenhænge beskrevet som kræftfremkaldende, siger Jørgen Serup.

Sammen med Ph.d.-studerende Trine Høgsberg vil Jørgen Serup nu kortlægge hvilke stoffer, der er kræftfremkaldende.

- Arbejdet kan forhåbentlig føre til, at der snart kommer en lov, der forpligter tatovørerne at deklarere, hvilke farvestofferne de bruger. Brugerne skal have en vished om, hvad der sprøjtes ind i kroppen, slutter Jørgen Serup.

/ritzau/
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.