En tur til tandlægen kan ikke kun afsløre, om du har huller i tænderne - den kan også vise alvorlig sygdom

Diabetes, hjerte-kar-sygdom, kræft. Det er blot nogle af de sygdomme, som tandlægen kan finde tegn på i din mundhule, når du sætter dig i tandlægestolen. Men det er de færreste danskere, der kender til sammenhængen mellem sunde tænder og et godt helbred, viser ny undersøgelse.

Faktisk er det op mod halvdelen af danskerne - 49 pct. - der ikke ved, at betændelse i tænder og mund kan følges med sygdom andre steder i kroppen. Det viser en ny Voxmeter-undersøgelse foretaget for Tandlægeforeningen blandt 1005 deltagere.

53-årige Annli Marur fra Rødovre er en af de danskere, der på egen krop har oplevet, at tandlægen har hjulpet hende på vej til at få en diagnose. Hun oplevede gentagne gange at have betændelse i munden, og hendes tandlæge insisterede derfor på, at hun gik til lægen. Det viste sig, at hun havde type 2 diabetes.

»Hvis ikke hun havde sagt til mig, at jeg skulle en tur til lægen, så havde jeg nok stadig gået uvidende rundt. Jeg havde jo ikke en chance for at vide, at jeg havde sukkersyge,« siger Annli Marur fra Rødovre, der til daglig er morgenåbner på en skole.

Tandlægeforeningen oplever i stigende grad, at tandlæger må henvise patienter videre, når de opdager tegn på sygdom i munden.

»Når der er noget, vi ikke selv kan forklare, så sender vi i højere grad folk til lægen. Det er vi blevet mere opmærksomme på, bl.a. fordi dokumentationen i de senere år er blevet stærkere. F.eks. kan vi nu med sikkerhed sige, at parodontitis (tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tandroden, red.) forværrer type 2 diabetes og omvendt, at type 2 diabetes forværrer parodontitis,« siger formand for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth Lisbjerg.

Annli Marurs tandlæge havde mistanke om, at Annli måske kunne have type 2 diabetes. Derfor bad hun hende om at gå til læge. Foto: Privat.
Annli Marurs tandlæge havde mistanke om, at Annli måske kunne have type 2 diabetes. Derfor bad hun hende om at gå til læge. Foto: Privat.
Vis mere

Tandkødsbetændelse kan opstå i alle aldre og skyldes for det meste dårlig mundhygiejne. Derfor er det vigtigt, at folk kender til sammenhængen mellem sunde tænder og et godt helbred. Det mener professor på Odontologisk Institut ved Panum Instituttet på Københavns Universitet Palle Holmstrup

»Når man tænker på, hvor meget livskvalitet og økonomi, der er at hente på f.eks. hjerte-kar-sygdom, type 2 diabetes og leddegigt, så er det vigtigt, at folk har en viden om, at sygdom i munden ofte har sammenhæng med anden sygdom i kroppen. Det er derfor vigtigt at børste tænder og sørge for at få renset sine belægninger på tænderne hos tandlægen,« siger Palle Holmstrup.

Når man bl.a. kan risikere at forværre sin hjerte-kar-sygdom, hvis ikke man får behandlet betændelse i munden, skyldes det, at bakterierne fra munden kan sprede sig gennem blodet og trænge ind i hjertets kranspulsårer og skabe betændelse.

»Munden er jo ikke et isoleret organ, men en del af hele kroppen,« siger professoren.

Behandles sygdomme i munden i rette tid, viser flere undersøgelser, at man bl.a. kan forbedre blodcirkulation, blodsukker og mindske betændelse i kroppen.

»Det kræver selvfølgelig, at den enkelte selv tager et ansvar,« siger Palle Holmstrup, der dog samtidig mener, at læger og tandlæger skal blive bedre til at samarbejde.

»Der går jo rigtig mange mennesker rundt med f.eks. udiagnosticeret diabetes, så derfor er det vigtigt at inddrage tandlægerne i at identificere de mennesker. For jo tidligere, vi finder dem, desto færre følgevirkninger får de,« siger han.

53-årige Annli Marur har endnu ikke fået 100 pct. styr på sit blodsukker. Men hun håber på, at det snart bliver bedre:

»Jeg er jo lidt irriteret over at have en kronisk sygdom, jeg ikke slipper af med. Men jeg sørger da for at passe ekstra godt på mine tænder nu,« siger hun.