Tjek dine negle og se, om du er syg. Forsk- ning viser, at neglene kan afspejle bl.a. farlige hjerte-, nyre- og lever-sygdomme.

KLIK DIG VIDERE OG FIND DIN NEGLETYPE - OG SE OM DU ER I FAREZONEN

Kig rigtig godt på dine negle. De afspejler, hvordan din krop har det. Deres form og farve kan give dig svaret på, om du er syg - måske ligefrem livstruende.

Der foreligger nu sikker videnskabelig dokumentation for, at neglene ved at ændre udseende kan fortælle både dig selv og lægen, om du kan have fået f.eks. en alvorlig sygdom i hjertet, leveren eller nyrerne.

- Neglene 'sladrer' om, hvordan din krop har det. Giver ofte et sikkert fingerpeg om, hvad du fejler. Lægen bør altid undersøge en patients negle, når der skal stilles en diagnose. Mange husker det, men en del er desværre ikke opmærksomme på det, siger speciallæge i hudsygdomme Kristian Thomsen, der underviser læger i, hvordan neglene ser ud ved en række sygdoms- og mangeltilstande.

Hans undervisningsbog 'Nails, der med billeder beskriver de mange 'sygelige' negletyper, anvendes af læger over hele verden som et vigtigt diagnose-redskab.

Skrumpelever og psoriasis

Listen med sygdomme, som viser sig ved forandringer i neglene, er lang: Hjertesygdomme og hjertesvigt, lungesygdomme som f.eks. emfysem og lungekræft, leversygdomme som f.eks. skrumpelever, sygdomme i skjoldbruskkirtlen, nyresygdom, psoriasis, pletvis håraffald, eksem og psykiske traumer og chok.

- Hvis der f.eks. ses dybe, tværgående furer i neglene - i lægesprog kaldet Beau-linjer - kan det fortælle, at du er ramt af en hjerte- eller lungesygdom, en svær infektion eller har været udsat for et traume eller chok, f.eks. i forbindelse med en alvorlig trafikulykke. Det kommer af, at blodtilførslen til neglen har været nedsat i en periode. Hvis furen sidder midt på neglen, kan tidspunktet for f.eks. en blodprop fastlægges til for ca. tre måneder siden. En negl er seks måneder om at vokse ud, siger speciallæge Kristian Thomsen.

Har man en leversygdom, f.eks. skrumpelever, kan neglene blive helt hvide. Ved en nyresygdom, herunder nyresvigt, kan man opleve, at den yderste del af en negl bliver mørkt farvet, mens den inderste del er hvid.

Skrumpelever og psoriasis

Klaus Nordlind, speciallæge i hudsygdomme og professor ved Karolinska Instituttet i Sverige:

- Neglenes udseende er helt klart et hjælperedskab for os læger til at stille diagnosen, men det må dog ikke overfortolkes. Man kan godt have f.eks. ur-glas«-negle uden nødvendigvis at være syg,« præciserer Klaus Nordlind.

Mange forandringer i neglenes form og farve er ifølge professoren ufarlige.

- Oftest har personen med ændret farve og form på neglene også andre symptomer. Den, der har skeformede negle på grund af blodmangel, er også meget træt.

Kemo kan ses på neglene

Speciallæge Kristian Thomsen oplyser, at kemoterapi hos kræftpatienter også afspejler sig i neglenes udseende. Hver gang man får kemo, kan det aflæses i form af tværstriber i neglene. Det skyldes, at kemoen bremser væksten i alle kroppens celler - derunder også neglenes.

KLIK DIG VIDERE OG FIND DIN NEGLETYPE - OG SE OM DU ER I FAREZONEN

Andre læser også