Vores børn får daglige sukkerchok, fordi vi som forældre slet ikke er klar over, hvor meget sukker der er i deres mad.

Vi er slet ikke klar over, hvor meget sukker vores børn får.

Danske forældre undervurderer nemlig fuldstændig deres børns sukkerforbrug.

Er popcorn sunde - 15 falske kostmyter

Det viser en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen af 16 familiers indkøb, mad- og sukkervaner.

- Jeg tror, at mange forældre i bogstaveligste forstand får et sukkerchock, når de ser, hvor meget sukker, der er i mange af de snacks, vi nu sætter på plakaterne i vores kampagnemateriale, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Else Molander. 

10 kost-myter der holder

De systematiske undervurderinger betyder, at børnenes sukkerforbrug ofte ryger langt over de officielle anbefalinger. Flere kostundersøgelser viser da også, at mere end halvdelen af landets børn og unge får for meget sukker i ugens løb.

Derfor sætter Fødevarestyrelsen og de offentlige og privatpraktiserende tandlæger nu fokus på problemet. Det sker med to nye sukkerplakater til klinikkerne hos tandlæger, sundhedsplejersker og andre sundhedsprofessionelle.

Frugt slanker og andre vilde slankemyter

- Sammen med flere andre initiativer, bl.a. også det officielle grønnne ernæringsmærke, Nøglehullet, hjælper vi forældrene med at vælge sundere og finde frem til de produkter som har et lavere sukkerindhold, understreger Else Molander.

Selvom sundhed og sukkerforbrug i hjemmene optager forældrene, viser undersøgelsen, at mange mangler viden om, hvilke snacks og drikke, der indeholder meget sukker. Eksempelvis forbindes saft, kiks og frugtyoghurt sjældent med sukker. Forældrene serverer det, som om det var en sukkerfri snack.

De to nye sukkerplakater til klinikkerne hos tandlæger, sundhedsplejersker og andre sundhedsprofessionelle har overskuelige billeder og en forståelig grafik og skal bidrage til at sætte fokus på sukkerindholdet i en lang række populære favoritter hos børnene og deres forældre.

På Fødevarestyrelsens interaktive site - sukkerspionen.dk, er det med få klik muligt og overskueligt selv at teste sit eget forbrug og måle, hvor meget plads - eller rettere hvor lidt - der er tilovers til fredagsslik og weekendsnolder, hvis der også af og til står en sodavand parkeret ved siden af PC’en hjemme på værelset.