Hvad størrelse bruger du i bukser? Størrelsen kan muligvis vise din risiko for at udvikle kræft, uanset hvor meget du vejer. Det konkluderer hollandske forskere i en ny rapport, skriver Reuters Health.

En stor talje og brede hofter er et signal om ” intra-abdominal fedt”, det særligt skadelige fedt mellem organerne, der er forbundet med type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

- Det antages, at tøjstørrelsen er relateret til kropsbygningen, og det er for nyligt påvist, at tøjstørrelsen forekommer at være en stor surrogat for fedme og bugfedme, siger Dr. Laura A. E. Hughes fra Maastricht Universitetet i Holland.

SE OGSÅ: DINE NEGLE AFSLØRER DIN SYGDOM - SE OM DU ER I FAREZONEN


SE LISTEN: 100 FØDEVARER DER BESKYTTER MOD KRÆFT

Flere end 2.500 mænd og kvinder er blevet testet i undersøgelsen om kost og kræft. Forskerne fandt et bånd mellem personernes tøjstørrelse, talje, hofte og BMI – en standard måling til at vise om en person er fed eller tynd.

Forskerne fandt, at bukse- og nederdelstørrelsen hang godt sammen med talje og hofte omkreds.
Hughes og kollegaerne kiggede derefter på, om tøjstørrelsen kunne forudsige risikoen for kræft.

Ved opfølgning efter 13 år viste det sig, at kvinderne, der brugte en stor størrelse i nederdel, havde større risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Samtidig havde mænd med store buksestørrelser større risiko for at få nyrekræft.

- De resultater tyder på, at tøjstørrelsen afspejler en fedtfordeling anderledes end angivet i vægt og højde. Tøjstørrelse er en nyttig foranstaltning til at forudsige kræftrisiko i studer, hvor taljemålet ikke er tilgængeligt, siger Dr. Laura A. E. Hughes i et interview med Reuters Health.

SE OGSÅ: DINE NEGLE AFSLØRER DIN SYGDOM - SE OM DU ER I FAREZONEN

SE LISTEN: 100 FØDEVARER DER BESKYTTER MOD KRÆFT