Af Videnskab.dk

Adskillige prik i fingeren hver eneste dag er sådan virkeligheden i dag ser ud for diabetikere. Det vil et nyt forskningsprojekt nu gøre op med: Fremover skal det være muligt at få målt blodsukkeret uden fingerprikmetoden.


Et prik i fingeren, en lille bloddråbe og så en måler, der fortæller, hvilket niveau blodsukkeret ligger på i dag. Det er hverdag for mange diabetikere – og ikke bare hverdag, faktisk skal fingeren stikkes flere gange dagligt.

Men nu skal et nyt projekt udrydde de mange prik i fingrene. Det skriver Videnskab.dk.

Måling af blodsukkerkoncentrationen hos diabetikere er essentiel for korrekt dosering af insulin og førnævnte metode er i dag den mest udbredte måde at gøre det på, men den kan være til stor gene for patienten. Der eksisterer i dag systemer, hvor blodsukkeret måles med jævne mellemrum, men de kræver stadig kontrolmålinger ved fingerprikmetoden.

Læs også på Videnskab.dk:
Speed-datere vælger forkerte partnere 

Bruges disse blodsukkermålesystemer er det oftest til gavn for patienten, men den daglige fingerprikkontrolmåling gør, at kun et fåtal af de patienter, der kunne drage fordel af kontinuert måling, bruger dem.

Det nye projekt, som skal sætte en stopper for de mange prik, sker i et samarbejde mellem Nano-Science Centeret på Kemisk Institut, Københavns Universitet, Medtronic R&D Diabetes Denmark A/S og erhvervspostdoc Kasper Lincke. Højteknologifonden støtter desuden projektet.

Læs også på Videnskab.dk: Mænds porno-kiggeri giver knas i parforholdet 

Projektet skal bane vej for en lille måler, der kan indopereres i diabetespatientens arm, så blodsukkeret automatisk bliver målt. Lykkes det, er det slut med at prikke i fingrene efter blod flere gange daglig.

Den lille måler fungerer ved hjælp af lys, hvilket er en helt ny måde at måle blodsukker på. Og netop lyset er essentielt i det nye projekt.

- Målet med projektet er at udvikle farvestoffer til en sensor, som giver respons i form af lys, når blodsukkerkoncentrationen stiger eller falder. Med farvestofferne kan en mindre lyskilde anvendes, og på den måde kan lysmålerens størrelse begrænses. Det gør det også lettere for patienterne at leve med, fortæller Kasper Lincke.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Myte at kondomer ødelægger sex
Danske mænd er verdens mest brystfikserede 
Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi