Forskerne jubler over gavnlig effekt fra diabetes-pille, der har vist sig at have en kræftbeskyttende effekt.

Som bt.dk skrev tidligere i dag har Type 2-diabetes vist sig at øge risikoen for kræft, Modsat har man fundet, at medicinen Metformin har en forebyggende effekt på kræft.

I modsætning til andre diabetesmidler som insulin og sulfonylurinstoffer skal midlet have en beskyttende effekt mod kræftformer som bugspyts-, livmoder-, bryst- og leverkræft. Det har tidligere været diskuteret, om det netop var diabetesmedicinen, der var skyld i, at diabetikere havde større risiko for at blive ramt af kræft. De seneste studier, som blev præsenteret på diabetes-kongressen EASD i Berlin i denne uge, afviste dog denne formodning.

Køb adgang til BT PLUS og læs mere om forebyggelse af diabetes

Hele verden forsker
50 undersøgelser er lige nu i gang verden over, hvor man ser på, om Metformin også kan behandle kræftpatienter, og hvordan man bedst kan bruge pillen i kampen mod kræft. Forskningschef i Diabetesforeningen finder resultaterne yderst interessante:

- Man har set, at diabetikere har en øget risiko for at få kræft, og nu vender man det så på hovedet og opdager, at de diabetikere, der får det her præparat, nu har mindre risiko for at få kræft. Man kan se den forebyggende effekt nu, men man er i gang med at se på, om man ved at give det til folk, der har kræft, kan få en gavnlig effekt, siger forskningschef Malene Bagger.

Insulin er ikke farligt
Adskillige studier om midlet Metformins virkning på blandt andet bryst- og bugspytkirtelkræft har tidligere været fremme. I et amerikansk studie fandt man, at metformin nedsatte risikoen for kræft hos type 2-diabetikere med 60 pct.

Tidligere på året blev en undersøgelse offentliggjort, hvor man fandt, at diabetikere ved brug af Metformin nedsatte risikoen for at få brystkræft, mens man ved brug af insulin øgede risikoen. Det afvises dog nu.

Måske andre fordele
- De nyeste undersøgelser viser, at der ikke er en øget forekomst af kræft ved den behandling, man giver med insulin, men til gengæld kan man se, at man med Metformin måske kan forebygge nogle former for kræft, siger overlæge Jørgen Rungby.

Udover den gavnlige effekt, som diabetes-medicinen har vist sig at have på at forebygge kræft, ser man også nu positive resultater overfor brug af diabetesmedicin mod andre sygdomme.

- Man ser spæde tegn på, at visse former for diabetesbehandling, måske har en gavnlig effekt på alzheimer og hjertesygdomme, men det er stadig så tidligt i forskningen, at vi først ved meget mere om nogle år, siger Jørgen Rungby.

Køb adgang til BT PLUS og læs mere om forebyggelse af diabetes