Lyt til artiklen

Hannibal, Marcel Lychau Hansen og Peter Lundin. Mange af de mest berømte psykopater er mænd. Men findes der virkelig flest mandlige psykopater? Og i så fald - hvorfor?

Den menneskeædende Hannibal Lecter fra filmen Ondskabens øjne lavede lamper af sine ofres hud. Marcel Lychau Hansen voldtog og myrdede på Amager, og Peter Lundin begravede sin familie i haven. Alle tre har det til fælles, at de er mordere, mænd og ofte hives frem som eksempler på psykopater.

Men er de fleste psykopater egentlig mænd? Det helt korte svar er ja – men der ligger mere bag end som så.

Det skriver Videnskab.dk

De særlige kendetegn for psykopater er, at de virker charmerende, men er manipulerende, løgnagtige og ofte aggressive. De har et overfladisk følelsesliv, føler ingen anger og har svært ved at genkende følelser hos andre. Samtidig tror mange af dem, at de er noget helt særligt, og at de er hævet over almindelige regler og love. Derfor bryder de loven gentagne gange.

Redskabet til at identificere psykopati er psykopati-tjeklisten ’PCL-R’, som blev udviklet ud fra mænd i amerikanske fængsler. Den beskriver 20 typiske træk hos psykopater. Psykopater har mange, men sjældent alle af disse træk.

Hvis vi følger den ’opskrift’, er mængden af mandlige psykopater klart større end mængden af kvindelige, fortæller Sune Bo Hansen, som er ph.d., psykolog og forsker hos Psykiatrisk Forskningsenhed Region Sjælland.

Læs også hos Videnskab.dk: Aggressive mennesker har brede ansigter

Men netop fordi redskabet oprindeligt er udviklet på mænd, ligger hele sandheden ikke i denne konklusion:

- Der er færre kvinder, der ser ud til at være psykopater. Men det kan være et udtryk for, at vores instrumenter er udviklet på mænd, siger Sune Bo Hansen.

Mandlige psykopater havner oftere bag tremmer end kvinder. Derfor træder de tydeligere frem i billedet end kvinderne og kan lettere danne bund for undersøgelser. Det er en af grundende til, at det netop er mændenes kendetegn, som psykopati bygger på. For at finde frem til kvinderne, skal vi derfor se efter andre træk, fortæller Sune Bo Hansen:

- Kvinderne vil ofte være mindre kriminelle og regelbrydende og have mindre tendens til at tro, at de er noget særligt.

Læs også hos Videnskab.dk: Er ADHD nutidens psykopati?

Hvor psykopatiske mænd tyr til vold, bruger kvinderne primært andre midler såsom at opnå dominans gennem sex og flirt. Kvinderne er desuden bedre til at regne ud, hvad der finder sted i knolden på andre mennesker, men de er ligesom mændene følelsesmæssigt ligeglade:

Kvindelige psykopater er gode til at afkode andre folk, og da de samtidig er følelsesmæssigt afstumpede, gør de ting, der er umoralske, siger han og uddyber:

- De har ikke den oplevelse af, at det her kan jeg ikke tillade mig at gøre, for så bliver den anden ked af det. Den kombination kan være farlig.

Med den nuværende definition er antallet af mandlige psykopater klart højere end antallet af kvindelige. Men hvis kvindernes særlige karakteristika medregnes, kan størrelsesforholdet altså ende med at se helt anderledes ud.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Ondskaben er sat på ny formel

Forskere angriber klassisk psykologi-eksperiment

Hvorfor knurrer min mave?