Impotens kan både komme af psykiske og fysiske årsager. Afhængig af årsagen vil impotensen vise sig forskelligt. Læs her hvordan.

Af: Netdoktors redaktion

Impotens, manglende rejsning eller penis, der bliver slap i 'utide' er noget, de fleste mænd helst vil slippe for at opleve. Men for 5-10 procent af mænd i 40-års alderen og cirka 30 procent af mænd over 65 er det et problem. Der er dog forskel på, hvordan mændene oplever problemet - og det kan hænge sammen med, hvorfor de plages af impotens.

Bliver pludselig slap

Hvis rejsningsproblemet er skyldes noget psykisk, vil manden opleve, at penis lige pludselig bliver helt slap. Problemet vil oftest kun opstå i seksuelle sammenhænge. Hvis manden har rejsning om morgen eller onanerer, vil der typisk ikke være problemer.

De psykologiske årsager kan blandt andet være dårligt selvværd, stress, præstationsangst og depression. Præstationsangst er den psykologiske årsag, der er skyld i flest rejsningsproblemer. Hvis man er bange for, om man kan få stiv penis under samlejet, kan det udløse stoffer i kroppen, som  hæmmer rejsningen.

Læs mere om rejsningsproblemer og psyken

Problemet kommer gradvist

Hvis der er en fysisk årsag til rejsningsproblemerne, vil det ofte komme gradvist. Hårdheden af penis kan svinge i starten for derefter at blive langsomt mindre. Typisk vil det gælde i alle situationer - både under samlejet, ved morgenrejsning eller ved onani.

De fysiske årsager er meget ofte sygdom i blodkarrene - for eksempel åreforkalkning. Problemer med impotens er faktisk fordoblet i gruppen af mænd, der lider af hjertesygdom. Desuden er det en god idé for personer med diabetes også at holde øje. For dem kan problemer med impotens være det første tegn på begyndende åreforkalkning.

Overvægt, rygning og mangel på motion kan medføre problemer med potensen, og derfor er de bedste råd til at undgå impotens helt de samme som de almindelige sunde råd: Kvit cigaretterne, dyrk motion, hold øje med vægten og hold igen med alkohol. 

Læs mere om impotens og sammenhængen med andre sygdomme

Hvis man oplever rejsningsproblemer er det altid en god idé at kontakte lægen, så man finder årsagen til problemet.