Få sygdomme i vores moderne samfund er så frygtede som den berygtede mandeinfluenza, der kan vælte en ellers stærk, sund og rask mand omkuld i adskillige dage.

Mange har nok en tendens til at fnyse lidt af udtrykket ‘mandeinfluenza’ og stemple mænd som værende mere pivet end kvinder, når det kommer til sygdom. Men faktisk er der hold i påstanden: En ‘mandeinfluenza’ er værre end en ‘kvindeinfluenza’.

Det skriver Gabrielle Belz, der er professor i molekylkær immunologi ved Walter and Eliza Hall Institute i et indlæg på Videnskab.dk.

‘Det mandlige hormon testosteron har en tendens til at dæmpe immunforsvarets respons, hvorimod det kvindelige hormon, østrogen, øger antallet af immunceller og intensiteten af ​​deres respons,’ skriver Gabrielle Belz.

Helt konkret betyder det, at kvindekroppen som udgangspunkt reagerer hurtigere på udefrakommende trusler som influenza-vira, hvorfor kvinder hurtigere kommer sig oven på sådan en infektion.

‘Vi kalder det lidt i spøg for 'man-flu' eller 'mandeinfluenza', som en illustration af mændenes tilsyneladende tendens til at overdramatisere influenzalignende symptomer. Men evidens indikerer, at mænd virkelig lider mere som følge af den svagere immunrespons,’ skriver Gabrielle Betz.

Det betyder dog ikke, at kvinder har et ubetinget bedre immunforsvar end mænd. Kvinder har nemlig væsentligt større risiko for at blive ramt af allergier og såkaldte autoimmune sygdomme - herunder typie 1-diabetes, ledegigt og multipel sklerose.

Autonome sygdomme rammer cirka otte procent af den danske befolkning, men heraf er hele 78 procent kvinder.

‘Forholdet mellem immunitet og køn er langt mere kompliceret, end vi hidtil har antaget, og der skal yderligere forskning til, så vi kan få en større forståelse af de faktorer, der er involveret i henholdsvis kvinders og mænds respons,’ afslutter Gabrielle Belz.