Skader kan hurtigt lægge en dæmper på sommerhumøret. Se, hvordan du lindrer de mest almindelige skader, så du kan undgå en sommer på langs.

Af Casper Pilgaard, Redaktionsassistent, Netdoktor

Energiniveauet stiger, når sommersolen skinner og indbyder til løb, cykling og bold. Men de mange aktiviteter øger risikoen for skader, når dit måske rustne korpus skal på overarbejde. Lær at behandle de mest almindelige skader, så du hurtigt kan komme i gang igen.

Forstuvninger og fibersprængninger

Forstuvninger skyldes skader i ledbåndene, og kan for eksempel opstå, når familiefar Hansen leger Ronaldinho i haven og vrikker om på foden. Det kan gøre ondt, og foden kan blive misfarvet og hævet, men smerten i sig selv fortæller ikke nødvendigvis noget om, hvor slem din skade er.  En forstuvet fod vil ofte være øm i et par dage. Herefter aftager smerterne, men normalt kan du alligevel regne med at opleve gener i 1-6 uger. Har skaden været slem, kan generne vare i månedsvis, og så skal du søge behandling.

En fibersprængning sker derimod i en muskels fibre. Fibrene fungerer på samme måde som en elastik, der kan strække sig og trække sig sammen igen. En fibersprængning sker typisk, hvis man ikke er opvarmet, og en muskel pludselig bliver belastet hårdt, for så sprænger 'elastikken' rent faktisk. Fibersprængninger giver en skarp smerte, og smerten kommer, hver gang du bevæger den muskel, der har fået en skade.

Sådan behandler du fibersprængninger

Du kan behandle både forstuvninger og fibersprængninger i de første 24-48 timer efter RICE-metoden. Det står for Rest, Ice, Compression og Elevation. På godt dansk betyder det, at du skal hvile og nedkøle foden eller musklen og pakke området ind i  en forbinding. Ved forstuvninger er det også en god idé at holde det ramte område løftet over hjertehøjde - det mindsker hævelsen.

Ved fibersprængninger er det en god idé at massere musklen stille og roligt efter de første to-tre dage. Uanset skadens omfang er det vigtigt, at du genoptræner meget forsigtigt . Hvis der er tale om en dyb fibersprængning, kan en massør eller fysioterapeut hjælpe. Hvis du har fået en fibersprængning, og smerterne  er meget slemme, bør du kontakte din læge.

Korsbåndsskader

En korsbåndsskade rammer i knæet, enten foran eller bagpå, hvor to forskellige korsbånd sidder. Hvis skaden sker, mens du dyrker sport, er det som regel det forreste korsbånd, det går ud over, da det er mindre robust end det bageste. Det føles som et kraftigt smæld, der efterfølges af stærke smerter og et knæ, der svulmer op, og det gør kort sagt ondt som bare f*****.

Ved korsbåndsskader skal du på skadestuen og finde ud af, om det kun er korsbåndet, der har taget skade, eller om andre dele af knæet såsom menisken eller sideledbåndene er påvirket. Operationer er ret udbredte, men i visse tilfælde kan du nøjes med et genoptræningsforløb.

Korsbåndsskade - operation eller genoptræning?

Hævelserne og smerterne vil vare dage eller uger, og omfanget af skaden afhænger af, om andre dele af knæet såsom menisken eller sideledbåndene er ramt. Du kan selv bruge RICE-metoden i det første døgn eller to, men indstil dig på, at korsbåndsskader er en drøj omgang. Selv når smerterne har fortaget sig, er det ikke unormalt at føle, at du ikke har fuld kontrol over underbenet. Render du ind i en korsbåndsskade i løbet af sommeren, kan du altså godt glemme at komme på græs igen før næste sæson.

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse er smerter i underbenet, som opstår ved overbelastning - ofte i forbindelse med løb, eller hvis du skruer op for intensiteten i træningen. Som regel finder smerterne sted i begyndelsen af træningen, hvorefter de forsvinder efter 10-20 minutter for så at vende tilbage, når du stopper træningen. I værre tilfælde kan smerterne være permanente.

Kom skinnebensbetændelsen i forkøbet!

Hvis du oplever smerter i skinnebenene, skal du skrue ned for træningen! Derudover kan du skifte til et blødere underlag og mere stødabsorberende sko. Du kan også træne musklerne i læggen for at forebygge nye skader. Er det meget slemt, kan det være nødvendigt at operere, men det er heldigvis sjældent.

Skal du komme skinnebensbetændelsen til livs, skal du give stængerne en pause eller bedre endnu træne dem op til at kunne tåle større belastning. På den måde risikerer du heller ikke træthedsbrud, som kan ske, hvis du ignorerer symptomerne.