Mangel på D-vitamin er længe blevet sat i forbindelse med en lang række sygdomme, men nu har en dansk forsker ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet opdaget, hvorfor der er en sammenhæng.

Immunforsvarets evne til at opdage alvorlige og fremmede bakterier, vira og nogle former for kræftceller i kroppen bliver nemlig slet ikke aktiveret uden D-vitamin.

- Vi har længe vidst, at D-vitamin spiller en rolle for immunforsvaret evne til at bekæmpe milde infektioner, men det er helt nyt, at D-vitamin er afgørende for aktiveringen af de celler, som spiller en vigtig rolle ved bekæmpelse af bl.a. farlige infektioner, fortæller professor i molekylær immunologi, Carsten Geisler, til nyhederne.tv2.dk.
T-cellerne er kroppens sherif. Opdagelsen - der er blevet offentliggjort i det prestigefyldte tidsskrift 'Nature Immunology' - betyder, at uden D-vitamin begynder kroppens immunforsvar (helt specifikt kroppens T-celler) ikke at bekæmpe fremmede bakterier i kroppen.
Kroppens T-celler fungerer som kroppens sherif: Cellerne patruljerer i kroppen 24 timer i døgnet og undersøger, om der gemmer sig noget farligt eller fremmed i kroppens andre celler.
- Hvis du forestiller dig en person, der slet ikke har noget D-vitamin i kroppen, så er vedkommende virkelig prisgivet, fordi T-cellerne så ikke opdager farlige og fremmede bakterier, siger Carsten Geisler.
Han fortsætter:
- Vores opdagelse viser, hvordan man får startet T-cellerne, så de kan nedkæmpe alvorlige infektioner, og så immunforsvaret kan fungere optimalt.
Vigtigt for sygdomme som sclerose og sukkersygeOpdagelsen har også betydning i forhold til sygdomme som sclerose, sukkersyge, ledegigt og hepatitis, hvor kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler.
Det skyldes, at D-vitamin også er vigtigt i forbindelse med at deaktivere T-cellerne igen.
Kan forhindre krop i at frastøde organer. Også i forbindelse med organtransplantationer er opdagelsen vigtig, fortæller Carsten Geisler.
Det skyldes, at T-cellerne opfanger fremmede molekyler fra f.eks. en transplanteret nyre og dermed vil begynde at bekæmpe nyren, som kroppen kan ende med at frastøde.
- Hvis man kan blokere for T-cellernes optagelse af D-vitamin, så kan man forhindre, at T-cellerne bliver aktiveret og dermed f.eks. ikke vil opfange en nytransplanteret nyre som et fremmedlegeme, som den jo faktisk er i den nye krop, siger han.
Mangel på D.vitamin på den nordlige halvkugleKroppen danner D-vitamin, når solen skinner på huden, men især på den nordlige halvkugle, hvor der er færre solskinstimer end sydpå, kan vi komme til at mangle D-vitamin.
Eksperter har længe diskuteret, om Sundhedsstyrelsen bør sætte den anbefalede dosis på mellem 5 og 10 mikrogram D-vitamin markant op.
Ifølge Sundhedsstyrelsen mangler der imidlertid stadig overbevisende undersøgelser, der viser en direkte sammenhæng mellem D-vitaminmangel og diverse sygdomme.
- Jeg tager selv tilskud af D-vitamin Carsten Geisler har i sin forskning ikke undersøgt, hvor høj en koncentration D-vitamin, der skal til, før T-cellerne bliver aktiveret.
Men en lang række videnskabelige undersøgelser kæder D-vitaminmangel sammen en større risiko for at få blandt andet infektioner, knogleskørhed og visse typer af kræft.
Derfor foreslår flere internationale eksperter, at voksne indtager 25-50 mikrogram D-vitamin om dagen som vitamintilskud.
-Jeg tager selv 35 mikrogram D-vitamin dagligt i vinterhalvåret, siger Carsten Geisler.
Sunhedsstyrelsen kommer med dets anbefalinger for tilskud af D-vitamin i april.