Det Strategiske Forskningsråd tildeler i dag 15,6 millioner kroner til et nyt dansk forskningsprojekt. Formålet er med en såkaldt loop recorder - en lille chip, der opereres ind i brystkassen og konstant registrerer hjerterytmen - at finde frem til patienter med hjerteflimren og dermed forebygge blodpropper i hjernen. Det skriver Kristeligt Dagblad tirsdag.

Hvad er atrieflimren? Find ud af det på Netdoktor.dk

Hvert år rammes 16.000 danskere af en blodprop i hjernen, og man anslår, at 25 procent af dem skyldes hjerteflimren, der i fagsprog hedder atrieflimren. Og det er rigtig mange, understreger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gorm Boje Jensen og tilføjer, at forekomsten fra 2000 til 2009 steg med 40 procent, og at der hvert år opdages omkring 20.000 nye tilfælde.

- Det svarer til, at alle indbyggerne i en provinsby på størrelse med Slagelse får atrieflimren. Af en eller anden grund stiger forekomsten i de her år, og det kommer, uden at man tilsyneladende kan forebygge det. Så det er et vigtigt stykke forskning, der bliver sat i gang, siger Gorm Boje Jensen til kristeligt Dagblad.

Omkring 6.000 danskere skal deltage i forsøget. Viser resultaterne, at chippen kan forebygge blodpropper i hjernen, bliver den dog ikke et tilbud til alle ældre, da teknologien er dyr. Metoden vil primært rette sig mod mennesker i højrisikogruppen såsom ældre med sukkersyge, andre hjertesygdomme, åreforkalkning eller som tidligere har haft en blodprop i hjernen, skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Derfor får du hjerteflimren