Indlagt med blodforgiftning, død på grund af tarmbakterie. Sådan kan det meget vel se ud for det stigende antal danskere, der bliver resistente over for antibiotika.

Siden 2009 har 42 mennesker mistet livet på grund af den livsfarlige tarmbakterie clostridium difficile CD027.

Den aggressive bakterie har mellem 2009 og 2011 spredt sig i rekordfart på landets hospitaler, hvor særligt ældre og folk med svækket immunforsvar bliver ramt.

I 2009 var der 598 smittede af bakterien, mens tallet i 2011 var næsten fordoblet til 1059, ifølge Statens Serum Institut. Bakterien er særlig farlig, fordi antibiotika ikke virker til at slå den ihjel, og har man et svækket immunforsvar, kan den derfor slå patienten ihjel. Danmark har tidligere haft et enestående lavt antal resistente bakterier, men de seneste år er vi nået på niveau med Mellem- og Sydeuropa, blandt andet fordi stadig flere multiresistente bakterier sniger sig ind fra udlandet.

Resistente bakterier

Det er den stigende brug af den såkaldt bredspektrede antibiotika, der har skabt resistens.

Antibiotikaen rammer bredt og slår dermed både de sygdomsfremkaldende og de harmløse bakterier ihjel. I stedet udvikles der resistente bakterier som clostridium difficile, der hurtigt formerer sig i tarmen og i værste fald slår patienten ihjel.

- Hvis det er infektioner, hvor antibiotika slet ikke hjælper, så vil man se, at dødeligheden vil være op til 60 pct. i forhold til de normale 15 pct. Det kommer til at have stor betydning for dødeligheden, siger professor og overlæge Court Pedersen fra Odense Universitetshospital.

Sætter alt ind for at behandle

De seneste år har bakterier som ESBL og MRSA skabt problemer på sygehusene, fordi de har udviklet resistens over for antibiotika.

Den eneste mulighed for at undgå resistens er helt at undlade at behandle med antibiotika, men i så fald vil risikoen for at dø af en infektion stige væsentligt. En risiko lægerne ikke er villige til at tage. Derfor griber man ofte til den aggressive bredspektrede antibiotika.

- Patientens tarv kommer altid først. Det er vigtigt, at vi sætter alt ind for at behandle. Man må aldrig risikere at miste menneskeliv, siger overlæge Jenny Dahl Knudsen fra Hvidovre Hospital.

Derfor efterlyser lægerne bedre diagnostik, så man kan behandle infektioner med smalspektrede antibiotika.

- Det er vigtigt, at vi får nogle metoder til at se, hvad der gør en person syg, så man hurtigt, efter man er blevet indlagt, kan se, hvad det er for en bakterie. Dermed kan vi målrette en behandling efter præcis, hvilken bakterie det er, så man kan behandle mod den, og så er risikoen for resistens mindre, siger professor og overlæge Court Pedersen fra Odense Universitetshospital.