Bacon har en opsigtsvækkende evne til at standse blødninger, viser ny forskning.

Læger og sygeplejersker var i alarmberedskab. En lille pige på fire år var i al hast blevet bragt til hospitalets onkologiske afdeling med varmt, rødt blod piblende ud ad næsen.

Både lægerne og pigens forældre vidste, hvorfor ingen kunne standse den livsfarlige blødning. Den lille pige havde den meget sjældne sygdom ’Glanzmann thrombasthenia’, som rammer et ud af en million mennesker. En sygdom som betød, at pigens blod ikke kunne klumpe sig sammen og danne sår.

Igennem fem dage forsøgte lægerne at standse strømmen af blod fra den stakkels patients næse. De gav hende blodtransfusioner med rask blod, og det ene stykke gaze og vat efter det andet blev proppet op i den lille næse.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Forbløffende skabning opdaget i Nivå Bugt 

Men lige så snart tamponerne blev fjernet, begyndte blødningen igen.

Pludselig fik en af lægerne – en tidligere soldat i den amerikanske hær – en vild idé, som skulle redde den lille pige.

Bacon var redningen

Lægen skar nogle aflange bacontern. Han bad den fireårige om at lægge hovedet tilbage, og det lækre kød blev proppet op i de små næsebor. Det var et mirakel: Allerede efter 48 timer var blødningerne så godt som forsvundet.

- En af mine kolleger kunne fra sin tid i militæret huske, at de dér brugte svinekød til at standse næseblod. Så vi kontaktede en læge i blodsygdomme, der før havde anvendt den teknik.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Lille hund har forbløffende stor klitoris

- På baggrund af fortidens videnskabelige data og vores erfaring, besluttede vi at tage teknikken i anvendelse, siger Dr. Sonal Saraiya, Children's Hospital of Michigan til Videnskab.dk.

Moderne medicin forhindrer bacon-infektioner

De amerikanske forskere genoptog i virkeligheden en gammel lægeteknik.

- Idéen med at bruge svinekød er ikke ny. Vi genoptog en teknik, der blev anvendt før i tiden – så tidligt som 1800-tallet – men som havde fået et dårligt ry på grund af komplikationer såsom infektioner.

- Men med moderne antibiotika var vi i stand til at forhindre de komplikationer, siger Sonal Saraiya.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Mystiske edderkopper invaderer landet

Forskere: Vi vil vide mere

Ingen ved, hvorfor bacon ser ud til at være et mirakelmiddel mod næseblod. Men forsker-lægerne fra Children’s Hospital of Michigan opfordrer til, at videnskaben kaster sig over det opsigtsvækkende mysterium.

- Denne sag kan ikke alene afklare den mulige sammenhæng mellem standsning af næseblod og pakning af næsen med strimler af salt svinekød.

- Det er vigtigt, at klinikere, som behandler disse patienter, holder sig til moderne behandlingsparadigmer – både medicinsk og kirurgisk – indtil en behørigt kontrolleret og veldesignet undersøgelse foreligger, skriver forskerne i den videnskabelige artikel.

Læs danske forskeres bud på, hvorfor bacon virker så godt mod næseblod på Videnskab.dk: Bacon-tampon helbreder livsfarligt næseblod

VIDEO: Derfor kan fluelarver hele sår

LÆS OGSÅ: Kan kødklister bruges til sår?