Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Væk fra solen. Den gør dig syg. Solbrændt hud er skadet hud!

Sådan lyder det klare budskab fra de amerikanske sundhedsmyndigheder. De gik tidligere på ugen gik ud og advarede om, at antallet af hudkræfttilfælde eksploderer. De kaldte hudkræft for en trussel mod folkesundheden, og kræver en hurtig indsats mod sygdommen og større fokus på forebyggelse.

Det skriver den amerikanske tv-station CNN på sin hjemmeside.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder stiger antallet af hudkræfttilfælde markant. Der er nu hvert år flere, der får stillet diagnosen end der er nye tilfælde af bryst-, prostata-, lunge- og tyktarmskræft til sammen.Næsten fem millioner mennesker bliver ifølge den amerikanske tv-station CNN behandlet for hudkræft hvert år.

- Indtil i dag har sundhedsmyndighederne aldrig sagt: 'UV-stråling er skadelig for dig. Beskyt din hud, siger talsmand for myndighederne Dr. Boris Lushniak til CNN.

Det amerikanske sundhedsministerium har opstillet en række mål for, hvordan man nedsætter risikoen for at få hudkræft:

Det drejer sig blandt andet om at skabe skyggefulde områder i parker, på skoler og på andre offentlige steder samt at undgå solarium. 

Lushniak opfordrer også forældre til at lære deres børn at nyde solen med omtanke på samme måde, som de lærer dem at børste tænder og spise sundt.

- Vi bliver nødt til at ændre de sociale normer omkring solbadning. Solbrændt hud er skadet hud, og vi bliver nødt til at nedbryde myten om, at solbrændt hud er tegn på sundhed, siger han.


Modermærkekræft er den mest dødelige form for hudkræft, fordi den hurtigt spreder sig til andre dele af kroppen. Kun to procent af hudkræfttilfældene er modermærkekræft, men sygdommen kræver flest dødsfald.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder får mere end 63.000 amerikanere hvert år konstateret modermærkekræft. Af dem dør 9.000 af sygdommen. Fra 1973 til 2011 er antallet af patienter med modermærkekræft steget med 200 procent, og netop den kræfttype er den mest almindelige kræftform blandt unge mellem 25 og 29 år og den næstmest almindelige for unge mellem 15 og 29 år. For at nedsætte risikoen for at få hudkræft anbefaler sundhedsmyndighederne, at du bruger en hat, solbriller, beskyttende tøj, og at du bruger en solcreme med mindst faktor 15.

Andre læser også