Advarer mod gigt-medicin

KLIK VIDERE OG SE HVORDAN DU KAN DÆMPE GIGTSMERTERNE

De alvorlige bivirkninger og dødsfald af så kendte pillemærker som Ibuprofen, Ipren, Diclon og Voltaren får nu de danske lægemiddelmyndigheder til direkte at advare mod dem.

Ifølge myndighederne har risikoen vist sig at være alt for høj i forhold til den lindrende virkning på muskel-, led- og gigtsmerter.

- Riskoen for mavesår, maveblødninger og blodpropper i hjertet ved længere tids brug af NSAID-midlerne, som de kaldes med en fællesbetegnelse, har vist sig at være for stor til, at vi stadig kan anbefale dem som første valg til behandling af gigt- og ledsmerter. Risikoen for farlige blødninger stiger med alderen, ligesom personer med forkalkninger har en øget risiko for at få livstruende bivirkninger. Så vores bedste råd er nu: Vælg hellere et mildere håndkøbsmiddel, som har næsten den samme smertestillende effekt, men langtfra de samme alvorlige bivirkninger, siger Steffen Thirstrup, læge og chef for Institut for Rationel Farmakoterapi/Lægemiddelstyrelsen.

På instituttets hjemmeside kan man nu læse om advarslerne og de nye anbefalinger til danske patienter med led-, muskel- og gigtsmerter.

700.000 fik recept

En ny opgørelse viser, at mere end 700.000 danskere sidste år fik en recept på et NSAID-middel fra deres læge. Men det samlede forbrug af midlerne overstiger millionen, fordi nogle af midlerne fås uden recept, og fordi mange også køber dem på nettet.

Lægemiddelchef Steffen Thirstrup anbefaler, at de mange tusinde med ledsmerter nu i stedet vælger især det mildere middel paracetamol, når smerterne kræver lindring. Det er midler som Panodil, Pinex og Pamol, som mange også tager, når de har lidt hovedpine.

Uenighed om tallene

Ifølge Gigtforeningens udregninger dør op imod 200 danskere årlig af NSAID-præparater, men lægemiddelchefen vil dog kun bekræfte, at tallet overstiger 100.

- Problemet er, at lægerne er tilbageholdende med at indberette bivirkningerne. Det gælder også i de tilfælde, hvor dødsfaldet kan skyldes medicinen. Men vi er sikre på, at antallet af døde overstiger de 100, siger han.

Direktør i Gigtforeningen Lene Witte er glad for de nye anbefalinger.

- Bivirkningerne ved NSAID-midlerne kan være slemme. Det er sidst påvist af en stor tysk undersøgelse. Op imod 200 danskere dør årligt af det her. Vi ved fra undersøgelser, at ca. 25 procent af de mennesker, der bliver indlagt med blødende mavesår, har taget NSAID-præparater, og at det samme gælder for 31 procent af dem, der indlægges med hul på mavesækken. Indlæggelserne ender i henholdsvis 11 og 28 pct. af tilfældene med dødsfald, så det er rigtig farlige indlæggelser.

Drop pillerne

Ifølge Lene Witte bør man slet ikke tage piller, når gigtsmerterne melder sig første gang.

- Er man lidt for tyk, skal man starte med at tabe sig. Taber man sig 10 pct., får man hele 30 pct. færre smerter, viser forskning. Så vægttab alene dæmper smerterne kraftigt. Hvis man vælger et par fornuftige sko, kan man også få 30 pct. færre smerter i sit knæ. Også ved at bruge stok kan en ældre person med slidgigt nedsætte sine smerter med hele 50 pct. Så vent med at tage medicin. Men bliver det nødvendigt, så hold dig til de milde håndkøbsmidler baseret på paracetamol, lyder Lene Wittes råd.

Så lidt som muligt

NSAID dækker over non-steroide anti-inflammatoriske midler, og Ipren, Ibuprofen og Voltaren er nok de NSAID-midler, som flest bruger i det daglige.

Skal man absolut tage NSAID-præparater, anbefaler Institut for Rationel Farmakoterapi den lavest mulige dosis i den kortest mulige periode, og ingen af NSAID-præparaterne på markedet bliver anbefalet uden forbehold.

Afspænding

Typer: Fysioterapi, meditation, yoga og musik

Sådan virker det: Smerter leder ofte til spændte muskler, der kan føre til stress og angst. Derfor skal musklernes løsnes.

Stimulationsbehandling

Typer: Akupunktur, kiropraktik, zoneterapi, akupressur, kuldebehandling, musik og magnetbehandling.

Sådan virker det: Stimulationsbehandling, hvor nerverne bliver stimuleret af nåle, massage eller andet mindsker smerter. Vinterbadere har gavn af kulden, fordi den nedsætter nerveledningens smerte. Musik kan ligeledes afl ede hjernens nervesystem.

Motion

Typer: Vand, bold, balance, yoga, løb og styrketræning.

Sådan gør du: Sørg for at komme i den bedst mulige form, så du kan stå imod smerten - også selv om det gør ondt i begyndelsen. Under træning udløser kroppen endorfi ner, og det virker smertenedsættende.

Psykologisk behandling

Typer: Kognitiv psykologi, psykoterapi og hypnose.

Sådan virker det: Smerte kan føre til psykiske problemer som depression, søvnløshed, koncentrationsproblemer, angst, stress og problemer med sexlivet. Her er det vigtigt at få psykologhjælp.

Kost og vitaminer

Typer: Fiskeolie, D og B-vitamin, chili, pebermynte, ingefær, hvidløg, almindelige løg, kryddernelliker, hyben, fede fisk og sojabønner.

Sådan virker det: Flere fødevarer kan lindre smerterne. Ligesom både D-vitamin og fiskeolie kan have en gavnlig virkning på især gigtpatienter.

Naturmedicin

Typer: Matrem, asp, røllike (foto) og djævleklo.

Sådan virker det: Naturmedicin har samme effekt som pillen Ibuprofen. I modsætning til pillen, der blandt andet kan give mavesår, har naturmedicinen ingen bivirkninger. Men der er dog ikke videnskabeligt belæg for virkningen.

Latter

Typer: Grin igennem helt ned til maven.

Sådan virker det: Omgiv dig med folk, der får dig til at grine. Det udløser nemlig endorfi ner, som virker smertenedsættende.

Tab dig

Typer: Masser af motion og sund kost

Sådan virker det: Er du overvægtig, øger du risikoen for at pådrage dig gigt og andre sygdomme, der leder til kroniske smerter. Meget kan undgås, hvis du taber dig. Lider man allerede af smerter, kan det mindske smerterne at tabe sig, så du ikke belaster leddene med de ekstra kilo.