Flere end 700.000 danskere risikerer at gå direkte mod et liv med type 2-diabetes. Selvom du er tynd og ung, kan du sagtens være i risikogruppen for at udvikle diabetes. Mange er nemlig arveligt disponerede og skal derfor være ekstra opmærksomme på vægten og kosten.

- Hvis én forælder har type 2-diabetes, er der 40 procent større risiko for, at barnet udvikler diabetes. Har begge forældre diabetes, er risikoen op til 80 procent, siger Henrik Nedergaard, direktør i Diabetesforeningen.

Type 2 diabetes er den mest udbredte diabetesform, og 245.000 lider af sygdommen. Diabetesforeningen regner med, at mindst lige så mange har sygdommen uden at vide det. Dertil kommer de mange tusinde, der er arveligt disponerede.

- De fleste kender ikke til den nye forskning, men tror, at diabetes er noget, der kun rammer ældre og overvægtige. Men hvis du er arveligt disponeret, kan du sagtens udvikle diabetes, selvom du er slank, for måske glemmer du at røre dig, siger Henrik Nedergaard.

Screening fanger flere

Sidste år lovede formanden for regionerne Bent Hansen, at regionerne forsøgsvis ville søsætte et screeningsprogram for type 2-diabetes i 10 kommuner fra foråret 2011. Det er imidlertid ikke sket, da regionerne afventer resultater fra en del igangværende projekter, der fokuserer på forebyggelse af livsstilssygdomme, herunder tidlig opsporing af diabetes.

Den såkaldte Ebeltoft-undersøgelse har tidligere vist gode resultater med at fange folk med uopdaget diabetes eller forstadier til sygdommen. Her tilbød man borgere mellem 30 og 49 år et helbredstjek, og det viste sig, at helbredstjekket var udgiftsneutralt og i gennemsnit gav ekstra levetid til deltagerne.

Den store vækst i antallet af personer med type 2-diabetes skyldes primært overvægt og fysisk inaktivitet. Desuden spiller det stigende antal ældre ind, da risikoen for type 2 diabetes stiger med alderen. I forhold til resten af befolkningen har diabetikere en overdødelighed, som dog er faldende.

Små justeringer gør en forskel

Den gode nyhed er, at selv små livsstilsændringer kan forebygge type 2-diabetes. Men det er lettere sagt end gjort at råbe familien Danmark op.

Man behøver ikke ændre alt på én gang, små tiltag kan gøre en stor forskel, siger idrætsfysiolog Malene Bagger, fra Diabetesforeningen.

- Køb gode sko, du kan holde ud at gå i. Gå så en lille tur i frokostpausen, eller mens du snakker i mobiltelefon. Det lyder måske ikke af meget, men gør en kæmpe forskel. Snup fuldkornspastaen fremfor den hvide pasta, og så videre. Nøgleordene er, at ændringerne skal være overkommelige, siger Malene Bagger.


Har du type-2 diabetes? Bliv klogere her.