Fedmeoperation er et effektivt indgreb mod overvægt. Men der kan komme komplikationer, og du skal lægge sin livsstil om. Her er 6 punkter, du bør gennemtænke, inden du lægger dig under kniven.

Af Redaktionen, Netdoktor

Fra 2010 - 2013 er antallet af fedmeoperationer på landets offentlige og private hospitaler faldet med 80 procent, fordi Sundhedsstyrelsen har strammet henvisningskriterierne for fedmeoperation. I 2013 blev der foretaget 879 fedmeoperationer, så selvom tallet er stærkt faldende, er der stadig  en del danskere, der er parate til at tage et drastisk skridt for at komme af med svær overvægt.

Fedmeoperation er ikke ufarligt

Og en fedmeoperation er et drastisk skridt. Den operationsmetode, der bruges mest, er gastrisk bypass, hvor man gør mavesækken mindre og samtidig laver en omkørsel i tyndtarmene, der begrænser optagelsen af føde i tarmen. Det er et effektivt indgreb, men det er heller ikke uden risiko for komplikationer - både i forbindelse med selve operationen og efterfølgende.

De hyppigste komplikationer er blodprop, infektioner og behov for at blive opereret igen. Desuden skal man vænne sig til en ganske anderledes livsstil efterfølgende. Mavesækken bliver nemlig kraftigt indsnævret, og derfor kan man kun spise lidt ad gangen, så de gamle kostvaner skal lægges radikalt om.

Selvom der er skrappe kriterier for at blive henvist til en fedmeoperation af det offentlige, er der altså stadig god grund til at tænke sig om og gøre sig nogle overvejelser, inden man kommer så langt.

1. Vær bevidst om årsagen til din overvægt

Ved du, hvorfor du er overvægtig? Hvor mange måltider spiser du om dagen? Hvor store er portionerne? Spiser du sundt? Hvis du ikke ved, hvad din overvægt skyldes, er det slet ikke sikkert, at en operation vil løse dine problemer. Måske kan det være en idé at opsøge en psykolog eller psykoterapeut, så du kan blive bevidst om dine spisemønstre og ændre dem i forbindelse med operationen.

2. Overvej risikoen og andre udveje

Ved du, hvorfor du gerne vil opereres? Er der andre måder, du  kan tabe dig på, som ikke indebærer nær så mange komplikationer? Er der noget, du endnu ikke har prøvet? Overvej, hvad der driver dig til at vælge netop operation. Du kaster dig jo ud i et indgreb, hvor du risikerer at få komplikationer. Undersøg, hvilke forskellige komplikationer, der kan opstå, og hvilke konsekvenser det kan få. Overvej, om det er en risiko, du vil løbe. Og husk samtidig på, at den samlede komplikationsrate er under 10 procent.

3. Prøv at følge diæten i god tid før operationen

Hvor meget af din kost indeholder fedt og sukker? Kan du undvære de to ting i din mad? Efter operationen vil din mavesæk kun rumme små mængder mad, og ofte vil du kun tåle fedt og sukker i meget begrænsede mængder. For at bevare vægttabet efter en fedmeoperation skal du lægge dine kostvaner om. Find ud af, hvilken diæt du vil skulle følge efter en operation, og prøv den i en periode, så du kan finde ud af, om du i det hele taget kan holde den ud.

4. Tal med andre der fået operationen

Prøv, om du kan finde nogen, der har været igennem en operation for nylig og en, der har været igennem den for længere tid siden. Så kan du nemlig høre, hvad, de synes, var det svære ved selve operationen, og hvordan deres liv er efter operationen – både kort og lang tid efter.

5. Gå til informationsmøder

Gå til alle de informationsmøder, som operationsstedet tilbyder før operationen, for du har brug for al den viden, du kan få. Her vil du møde andre, som også skal have operationen, og som har de samme udfordringer som dig. Det er som regel en meget stor hjælp at have andre i samme situation at snakke med.

6. Vær indstillet på, at du starter et nyt liv

Indstil dig på, at dit liv på mange måder vil blive anderledes. Du vil bedre kunne bevæge dig og få overskud til at leve mere udadvendt. Måske får du nye sociale forbindelser væk fra familien, og det betyder også, at din familie skal acceptere din nye adfærd. For nogle betyder den tabte vægt en identitetskrise. Før havde du måske en bestemt rolle, og den kan ændre sig sammen med dit udseende. Tænk over, at en gastric bypass operation ikke kun handler om at tabe sig, men om at du bliver et andet menneske.

Læs mere på Netdoktor: Lægens 10 gode råd ved gastric bypass

Læs mere på Netdoktor: En fedmeoperation og 60 kilo lettere