Lyt til artiklen

Den dramatiske afslutning på tv-serien 'Broen 2' har ikke hold i virkeligheden, fortæller en dansk forsker. Læs hvorfor her.

Hver søndag aften har omkring 900.000 danskere fulgt med i den dansk-svenske tv-serie 'Broen 2', der har toppet listen over de mest sete programmer på DR.

Søndag aften endte det tiende og sidste afsnit af serien med, at de to hovedpersoner fik stoppet et udbrud af et ekstremt luftbåret og smitsomt virus til et klimatopmøde i København.

Men hele set-up'et omkring den farlige og meget dødelige virus, der skulle gøre det af med alle EU's miljøministre, er mildt sagt temmelig søgt, mener Allan Randrup Thomsen, der er virolog og professor på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet. De første tre grunde får du her – de sidste to kan du læse hos Videnskab.dk.

- Der er en svag genklang af noget, der er rigtigt, og så er der en masse vrøvl, siger han. Her får du fem grunde til, hvorfor afslutningen på Broen 2 var det rene nonsens:

1. Virus kan ikke ses i mikroskop

Det første sammenstød med virkeligheden opstår, da Saga Norén fra Landskrim Malmö besøger en retsmediciner, der har opdaget det farlige virus, og han viser hende resterne af virusset i et mikroskop.

- Hun stiller sig hen til et mikroskop og kigger på noget, de kalder virus, men det er fuldstændig urealistisk. Virus er under den størrelse, hvor man kan se det i et mikroskop, så hun vil ikke kunne se det, men højst de celleforandringer, der vil være fra virusset, forklarer Allan Randrup Thomsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Dødbringende virus nærmer sig Danmark

2. Virus bliver opløst

Også selve det, at der bliver fundet rester af virus i et lig, der har lagt krop til forsøg med det farlige virus, og som efterfølgende har ligget i det opløsende lud i længere tid, er helt usandsynligt.

- Der vil gå noget tid, før liget er fuldstændig opløst, men selv inden ludet er trængt helt ind, vil det være urealistisk at finde noget af virusset, da vævet af sig selv går i opløsning. Principielt vil man efter en times tid kan måske kunne finde noget intakt væv til en biopsi, men hvis det har ligget i lud længere tid, vil man ikke kunne finde frem til virusset, forklarer Allan Randrup Thomsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæolog-scoop: Opløste organer afslører skeletters sidste dag

3. Urealistisk virus 

Ifølge retsmedicineren i 'Broen 2' fungerer virusset ved, at 'det trænger gennem cellemembranen og ind i cellerne til de røde blodlegemer. Der reagerer det med hæmoglobinet og muterer. Den nye form angriber celleskelettet og får cellen til at vokse, og dernæst angriber det de indre organer.'

Resultatet er en hurtigt eskalerende hoste, hvorefter man begynder at bløde, først ud af kropsåbninger, ører, næse og mund, for til sidst at dø af indre blødninger. Men det kan ifølge Allan Randrup Thomsen heller ikke lade sig gøre:

- Virusset skal angiveligt formere sig i de røde blodlegemer, og det kan det ikke, for de røde blodlegemer har ikke ribosomer, som næsten alt liv har brug for til at lave syntese af sine egne æggehvidestoffer, og det gælder også for virus, forklarer han.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Unikke sølvfund afslører forsvunden vikingeby

Danske arkæologer finder de første menneskers bopladser

Uddøde dyrearter kan bringes til live igen