Det kan være svært at finde rundt i de mange påstande om sundhed, der florerer. Her hjælper vi dig med hurtigt at skelne sandt fra falsk.

'Du skal holde dig fra chokolade’. ’Du må ikke løbe i storbyen på grund af forurening’. ’Det er langsom træning, der forbrænder julefedtet’.

Medierne er fyldt med gode råd til, hvordan du kan leve et sundt liv. Men hvad er sandt og falsk?

Vi guider dig gennem fem påstande om sundhed og hjælper dig med at skelne skidt fra kanel. Sådan skriver Videnskab.dk, der også bringer en artikel, hvor de tjekker op på hele 17 påstande om sundhed.

Se: Værn om din sundhed med produkter fra Sweetdeal

Artiklen er lavet på baggrund af både ældre og nye artikler fra Videnskab.dk og giver korte svar på påstandene. Klik på linket under hvert punkt for en uddybende forklaring.

1) Det er godt at træne dagen efter en bytur: Falsk

Det er ikke optimalt at træne dagen efter en vild tur i byen. Alkoholen fra gårsdagens drinks er nemlig gift for os, og sender leveren på overarbejde. Det gør, at al vores energi går til leveren i stedet for at forbrænde mavefedtet fra jul og nytår.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor ryger min kondition i bund efter en bytur?

2) Du taber dig mest af træning med høj intensitet: Sandt

Hvis du virkelig vil af med julesulet, bør du træne med en høj intensitet. Det er især sportsgrene som løb, intervaltræning, spinning og fodbold, der får kalorierne til at rasle af dig. Det skyldes, at man ved højintensitetstræning får pulsen op og bruger mest mulig energi. Du forbrænder eksempelvis 2,5 gange så meget, når du spiller fodbold i forhold til at gå en tur.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan træner man rigtigt?

3) Du skal svede for at forbrænde fedt: Falsk

Hvor meget du sveder under træning har ingen direkte sammenhæng med, hvor meget du taber dig, fastslår forskerne på området. Det handler nemlig om, hvor intenst du træner, hvor lang tid ad gangen, og hvad du spiser før og efter. Sved er blot en måde for os at holde kropstemperaturen stabil.

Læs også på Videnskab.dk: Skal man svede for at forbrænde fedt?

4) Sved er et tegn på dårlig kondition: Falsk

Faktisk er det lige omvendt. Store svedplamager under armene i fitnesscenteret burde ikke give anledning til en følelse af skam. Det er ofte stor-svederne, der er i bedst form. Når du træner meget, danner du simpelthen flere svedkirtler, som gør dig i stand til at tilpasse din kropstemperatur bedre. På den måde kan du træne længere og mere effektivt, i forhold til folk der ikke sveder så meget.

Læs også på Videnskab.dk: Mytedrab: Sved er ikke et tegn på dårlig form

5) Du bliver markant sundere af at tage cyklen på arbejde: Sandt

Der er god grund til at lade bilen stå og tage cyklen på arbejde eller ned til supermarkedet. For en cykeltur til og fra arbejde på minimum en kilometer hver vej er nok til at forbedre din sundhed markant. En tur på den tohjulede mindsker nemlig risikoen for hjertekarsygdomme, overvægt og diabetes samt sænker kolesteroltallet.

I hele artiklen på Videnskab.dk kan du læse nærmere om hele 17 påstande om sundhed.