Uroen i dansk svømning fortsætter.

Tidligere på foråret har blandt andre OL-medaljevinderen Jeanette Ottesen i DR-dokumentaren 'Svømmestjerner – under overfladen' udtalt sig kritisk om de tidligere landstrænere Mark Regan og Paulus Wildeboer, og så sent som onsdag kunne ledelsen i Dansk Svømmeunion fortælle, at trænerne på Det Nationale Træningscenter (NTC), Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen, har valgt at opsige sine job på grund af uoverensstemmelser om synet på rammerne for dansk eliteidræt.

Hidtil har NTC-svømmerne valgt at holde lav profil i sagen. Men sådan forholder det sig ikke længere.

Således har de torsdag eftermiddag udsendt et opsigtsvækkende statement, hvor de sender et klart signal om, at tingenes tilstand i dansk svømmesport skal ændres øjeblikkeligt.

'Svømmerne på NTC har mistet tilliden til, at den nuværende ledelse i Dansk Svømmeunion, med Pia Holmen i spidsen, kan få dansk svømning på rette kurs,' hedder det i udtalelsen, der er signeret NTC-svømmernes talsmand, Daniel Skaaning, og som er blevet sendt til blandt andre B.T.

Daniel Skaaning, billedet, er talsmand for svømmerne på Det Nationale Træningscenter.
Daniel Skaaning, billedet, er talsmand for svømmerne på Det Nationale Træningscenter. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

I udtalelsen kan man endvidere læse dette:

'Svømmerne på NTC er ekstremt kede af, at situationen er kommet til, at Martin (Truijens, red.) og Mads (Bjørn Hansen, red.) har været nødsaget til at opsige deres stillinger, og at ledelsen så valgte at fritstille vores trænere med øjeblikkelig virkning. De uenigheder, der har været mellem ledelsen i Dansk Svømmeunionen og trænerteamet om, hvordan eliteidræt skal forvaltes, burde være håndteret i stedet for eskaleret. Svømmerne på NTC er meget forbavset over den situation, som ledelsen har sat os i. De river fundamentet og stabiliteten, kort inden VM, væk under os og har ikke været i stand til at løse de problemstillinger, som har været presserende. Ikke nu – og ikke i tiden helt tilbage til 2004 og frem til i dag. Vi vil rigtig gerne spørge ledelsen, om de mener, at de sender et 100% forberedt og motiveret hold til VM i Sydkorea?'

Nu afventer Daniel Skaaning, der tidligere har repræsenteret Danmark i svømmekonkurrencerne ved EM, VM og OL, ledernes reaktion, men har svært ved at svare på, hvad man kan forvente.

'Det kommer an på, hvordan vores statement bliver taget. Som situationen er nu, er der ikke ro, og der er jo også en uvildig undersøgelse, der skal laves. Om ledelsen i unionen har ro i maven, ved jeg ikke. Men det er der i hvert fald ikke fra min side,' siger Daniel Skaaning.

Jeanette Ottesen åbnede for et par måneder siden den verserende 'svømmesag', da hun udtalte sig kritisk om to landstræneres kontroversielle ledelsesmetoder.
Jeanette Ottesen åbnede for et par måneder siden den verserende 'svømmesag', da hun udtalte sig kritisk om to landstræneres kontroversielle ledelsesmetoder. Foto: Claus Fisker
Vis mere

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Svømmeunions ledere; direktør Pia Holmen og sportschef Lars Green Bach.

»På nuværende tidspunkt er vi i gang med at fremskaffe det fulde statement fra svømmerne, og danne os et overblik. Jeg kan derfor i mellemtiden henvise til direktør i Team Danmark, Lone Hansen, for en udtalelse,« skriver Dansk Svømmeunions kommunikationskonsulent Rebecca Helelund i en sms til B.T.

Imidlertid har det ikke været muligt at få Lone Hansen i tale, da hun i disse dage er travlt optaget ved arrangementer i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

Det er til gengæld lykkedes at fange Mads Bjørn Hansen på telefonen.

Mie Ø. Nielsen er udtaget til at repræsentere Danmark ved juli måneds svømme-VM i Sydkorea.
Mie Ø. Nielsen er udtaget til at repræsentere Danmark ved juli måneds svømme-VM i Sydkorea. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Ingen kommentarer,« lyder hans svar på B.T.s spørgsmål om, hvorfor han valgte at opsige sit trænerjob på Det Nationale Træningscenter, straks efter Martin Truijens besluttede at stoppe som NTC-cheftræner med øjeblikkelig virkning.

Svømmernes langbane-VM afvikles i juli i den sydkoreanske provinsby Gwangju.

I april udtog Dansk Svømmeunion 12 atleter til dette mesterskab, men der tales i kulissen om, at nogle af svømmerne – som en konsekvens af den seneste tids uro – måske vælger at melde afbud.