Chokbølgerne rullede i den danske svømmeverden, da nyheden om cheftræner Shannon Rollasons opsigelse i Dansk Svømmeunion landede som en bombe i bassinet sidste uge.

Med mindre end to år til OL i Rio de Janeiro er timingen elendig. Danske svømmestjerner svømmer nu rundt i uvished om, hvem der skal skal støbe fundamentet til olympisk medaljefest.

- Det er da klart, at det her ikke var en del af planen. Vi har alle sammen lige skullet sunde os over det her, lyder det fra direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen.

- Det er klart, vi er presset, men det kan ikke nytte noget at sætte sig over i hjørnet og tude og sige, at nu kan vi ikke have succes i Rio. Selvfølgelig skal vi have succes i Rio, fortsætter hun.

Det er af familiære årsager, at australieren efter december måneds VM på kortbane i Doha stopper som cheftræner for det nationale træningscenter (NTC) i Bellahøj. To år før tid. En nyhed, der omgående fik en chokeret Jeanette Ottesen til at så tvivl om fremtiden i Dansk Svømmeunion. Svømmedroningen har aldrig lagt skjul på, at Rollason var manden, der fik hende til at tage OL i 2016 med.

- Jeg ved ikke, hvad svømmeunionen kan komme op med for, at jeg skal blive ved med at svømme, sagde Ottesen i sidste uge til DR Sporten.

En uge efter skvulper bølgerne stadig. Usikkerheden omkring fremtiden lurer fortsat under overfladen. Blot to år – i svømmeterminologi ikke lang tid – før OL i Rio.

- Jeg har aldrig sagt, at jeg vil stoppe med at svømme. Jeg har sagt, det kan blive den sidste udvej, hvis alt går galt, men det tror jeg ikke, det gør. Jeg er meget opsat på, jeg skal til OL i Rio, så selvfølgelig regner jeg ikke med at stoppe. Jeg må bare fortsætte med det, jeg gør, og så håbe på, der kommer noget hjælp undervejs, siger den danske svømmer, der senest vandt EM-guld i 100 meter butterfly.

Men kan man frygte, at denne situation vil give dig dårligere forberedelser til OL i Rio?

- Det kommer an på, hvad der sker. Vi må tage det hen ad vejen og prøve at gøre det så optimalt som muligt. Jeg har lært rigtig meget af Shannon det seneste halvandet år, og det, han har lært mig, vil jeg fortsætte med.

Rikke Møller Pedersen, der også er tilknyttet det nationale træningscenter i Bellahøj, reagerede ligeledes med en tilstand af chok, da nyheden om australierens stop blev overbragt.

Som hun skrev på sin blog dagen efter Shannon Rollasons opsigelse:

- At skulle sige farvel til en rigtig god træner og ikke være sikker på, hvad der kommer efter, gør mig nervøs for mit kommende år frem mod OL. Hvad skal der ske, og vil vi finde en ny kvalificeret træner så tæt på OL?

Den dobbelte EM-guldvinder fra EM på kortbane i Berlin understreger over på BT, at hun ikke vil lade det påvirke hendes motivation og drømme om OL-medaljer, men hun erkender, at timingen langt fra er optimal.

- Det er det ikke, men det er nu engang det, der kan ske. Jeg er da ærgerlig, men det får mig ikke til at ændre mine mål. Hvis hele min karriere stod og faldt med, at en træner var her eller ej, så var der nok ikke noget i min karriere, der var så sikkert, siger fynboen.

Hvem der skal afløse Shannon Rollason som cheftræner for træningscenteret, hvor svømmere som Pernille Blume og Daniel Skaaning også er tilknyttet, er endnu uvist. Men står det til Jeanette Ottesen, bør Dansk Svømmeunion igen spejde udenlands. Som man også har gjort med landstræner Nick Juba og før ham australske Paulus Wildeboer.

- Jeg tror ikke, der er nogen danske trænere, der kan tage den her opgave op. Vi har selvfølgelig vores assistenttræner Stefan Hansen, så hvis han kan tage over i en periode sammen med landstræner Nick Juba, vil det nok være det mest optimale, indtil der bliver fundet noget ordentligt. Men ja, det skal helt sikkert være en udenlandsk træner, lyder opfordringen.

Pia Holmen fra Dansk Svømmeunion fortæller, at arbejdet med at undersøge en afløser er i gang, og håbet er at kunne have en træner klar, når Shannon Rollason stopper til december.

Indtil videre må Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og de øvrige svømmere tilknyttet NTC væbne sig med tålmodighed.

- Jeg prøver at bevare roen, og så må jeg stole på, jeg er voksen nok til selv at kunne håndtere situationen, hvis der kommer en ny træner, siger Jeanette Ottesen.