Et økonomisk motiv.

Det kan der ligge bag Pernille Blumes EM-stunt i sidste uge, hvor hun kiksede finaledeltagelsen i 100-meter fri, fordi hun angiveligt i stedet gik efter at sætte verdensrekord på den halve distance.

Vurderingen kommer fra den tidligere Team Danmark-direktør Michael Andersen.

»Ærlig talt har jeg svært ved at finde hoved og hale i den. Jeg ved, at hun har en række sponsorer. Til gengæld kender jeg ikke aftalernes indhold. Men det vil altså undre mig rigtig meget, hvis Pernille Blume skulle være en af de eneste idrætsudøvere, der ikke har en aftale om, at der udbetales bonus, hvis hun enten vinder en mesterskabs-medalje eller sætter verdensrekord. Så ud fra det hun har sagt, kan jeg ikke se, at der ligger andet end et økonomisk motiv bag hendes stunt,« siger Michael Andersen til B.T. og tilføjer:

»Det præcise beløb kender jeg ikke. Men i Pernille Blumes tilfælde kan en sponsor, hvis hun sætter rekord i 50 meter fri, med rette markedsføre hende som ’verdens hurtigste svømmer’. Alene det er masser af penge værd. Jeg tror, at beløbet er stort. Det vil ikke undre mig, at det er syv-cifret, men seks-cifret er det i hvert fald.«

Michael Andersen har tidligere været direktør i Team Danmark.
Michael Andersen har tidligere været direktør i Team Danmark. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Vurderingen bakkes op af den tidligere danske topsvømmer, Mette Jacobsen, der kommenterede Pernille Blumes kontroversielle EM-løb.

»Michael Andersens bud er næppe skudt helt ved siden af, og at Pernille Blumes ageren skyldes et økonomisk motiv har jeg de seneste dage hørt andre sige. Men hvad jeg selv mener om sagen på lige netop dette punkt, er irrelevant,« siger Mette Jacobsen, der mener, at det er mere problematisk og bekymrende, at Pernille Blume har begået et tillidsbrud mod dem, hun i det daglige har et tæt samarbejde med.

»Var det samme sket på en almindelig dansk arbejdsplads, havde Pernille Blume risikeret at blive fyret. Det tror jeg, de fleste mennesker ville tænke, hvis en medarbejder havde brudt en aftale på den måde,« siger Mette Jacobsen.

Den tidligere danske topsvømmer, Mette Jacobsen, kommenterede Pernille Blumes løb ved sidste uges svømme-EM på langbane i Glasgow.
Den tidligere danske topsvømmer, Mette Jacobsen, kommenterede Pernille Blumes løb ved sidste uges svømme-EM på langbane i Glasgow. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Spekulationerne om et økonomisk motiv bliver dog afvist af Pernille Blumes bagland.

»Det kan jeg fuldstændig afvise,« siger Michelle Hatchwell, der de seneste to år har været ansat som Pernille Blumes agent.

Hun fortæller, at Pernille Blume i øjeblikket har sponsoraftaler med Speedo (badetøj), Adidas (sportstøj), Nocco (energidrik) samt Sloggi (undertøj), og at disse vil udbetale en bonus, hvis den danske svømmer lykkes med at sætte verdensrekorder.

Imidlertid ønsker Michelle Hatchwell ikke at udtale sig om beløbsstørrelserne, og dem er det næppe sandsynligt, at man får Pernille Blume til at kommentere på. Efter nogle dage med høj bølgegang kom den danske svømmer med en forklaring på Instagram, hvor hun skrev, at 'nogle gange er man nødt til at gøre noget for, at det føles rigtigt i hjertet'. Læs hele forklaringen her

»Lige nu er Pernille i Tokyo for at deltage i en Speedo-kampagne, og når hun er hjemme herfra er der dømt ferie. Jeg tager mig af alle henvendelser til hende, og dem har der de seneste dage været mange af, men jeg er altså ikke sikker på, at hun har lyst til at tale med nogen før hun er tilbage i Danmark,« siger Michelle Hatchwell.

I Dansk Svømmeunion udtrykte man stor forundring efter Pernille Blumes ageren i den kontroversielle semifinale umiddelbart efter episoden, men nu lyder det fra sportschef Lars Green Bach, at man har talt sagen grundigt igennem med Pernille Blume.

»Men dialogen er ikke afsluttet endnu. Min forventning er at den først bliver det i enten september eller oktober. Jeg kan endnu ikke sige noget om, hvorvidt Pernille i det fremadrettede forløb kan forvente sanktioner, men det er ikke noget, der indgår i vores overvejelser i øjeblikket. Vi er optaget af, hvad der er sket og finde en fælles platform, som alle kan se sig selv,« siger Lars Green Bach.

Pernille Blume repræsenterede Danmark ved sidste uges svømme-EM i Glasgow. Her vandt hun sølv i 50 meter fri  (billedet), men kvalificerede sig ikke til finalen på den dobbelte distance.
Pernille Blume repræsenterede Danmark ved sidste uges svømme-EM i Glasgow. Her vandt hun sølv i 50 meter fri  (billedet), men kvalificerede sig ikke til finalen på den dobbelte distance. Foto: OLI SCARFF
Vis mere

Han kalder det for en konspirationsteori, at Pernille Blume skulle have haft et økonomisk motiv for at have ageret som hun gjorde.

»Lad mig sige det sådan, at det ikke er noget, jeg er bekendt med, og i øvrigt havde hun inden løbet ikke meddelt arrangørerne, at hun gik efter at sætte verdensrekord,« siger Lars Green Bach.

Han slår fast, at man i Dansk Svømmeunion fortsat satser på Pernille Blume.

»Hun har de seneste to år den ene gang efter den anden lavet resultater i verdensklasse, og det forestiller jeg mig at hun vil fortsætte med,« siger Lars Green Bach.

Også i udlandet vakte det opmærksomhed, da Pernille Blumme missede finalen i 100-meter fri. Læs mere om det